Deklarera – bra läge att se över ekonomin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-28

Vill du få dina pengar att räcka längre och din pension att växa bättre?

Anders Andersson, chefredaktör för Driva Eget, guidar dig i frågor som rör pengar och privatekonomi.

Idag: Årets deklaration - de bästa tipsen och avdragen.

Anders Andersson

Tyvärr är avdragens tid förbi för de flesta av oss nu när vi ska deklarera. Småavdragen måste nämligen vara 5 000 kr för att vara avdragsgilla, och den gränsen är svår att passera. Men ge inte upp. Långpendlare och skolungdomar på sina första jobb kan få ordentliga avdrag. Och det finns annat än avdrag som kan sänka skatten. Vänd blad så får du se.

För dig som sålt aktier och bostäder under förra året är det fortfarande krångligt . Vi deklarerar i år fortfarande efter de gamla fastighetsskattereglerna. Men de nya reglerna som träder i kraft först i nästa deklaration spökar ändå i årets deklaration. Du som har gamla uppskov och du som sålt en bostad under förra året har nämligen nu en sista chans att slippa den nya höjda reavinstskatten på 22 procent och dessutom den så hårt kritiserade uppskovsräntan som ska komma från och med nästa års deklaration. Om du ska deklarera dessa uppskov nu eller inte är en ny och viktig fråga i årets deklaration. Men för de flesta har det blivit mycket lätt att deklarera. Nästan alla kan i år deklarera över nätet. Men gör du det med koden du fått på blanketten kan du endast begära avdrag för resor till jobbet.

Skaffa dig därför e-legitimation genom din bank. Då kan du ändra siffrorna i din deklaration och fylla i alla de vanligaste blanketterna. Då får du dessutom viss hjälp att fylla i blanketterna och en kontroll så att du inte räknar fel. Men att det är lätt att deklarera betyder inte att du ska strunta i deklarationen och godkänna den utan vidare. Låt i stället deklarationen bli en anledning att se över hela din ekonomi. Skatteverket har nämligen på den gula förtryckta blanketten serverat dig ett bra bokslut över hela din privatekonomi. Så missa inte chansen att se över dessa siffror och dra slutsatser:

Fundera över om årets inkomster där är rimliga. Kanske är det dags att försöka förhandla upp lönen? Eller kan det vara dags att dra ned på arbetstiden?

Fundera över dina lån. Är det kanske hög tid att slå ihop smålånen till ett större lån? Eller försöka göra dig av med alla kontokrediter med skyhöga räntor?

Se efter vilka inkomsträntor du fått från banken. Du kanske har dina sparpengar placerade med alldeles för dålig ränta. Räntan har stigit och det finns nu konton för långsiktigt sparande som ger över 4 procent i ränta.

Se över dina fondkonton. Kanske har du för mycket aktiefonder i dessa osäkra aktietider. Dina räntefonder ger sämre avkastning än ett bra bankkonto. Då kan det vara bättre med hedgefonder eller aktieindexobligationer. Det gäller att sprida riskerna extra väl nu när osäkerheten är stor.

Om du har pensionsförsäkring ska du veta att du i fortsättningen bara får dra av 12 000 kr. Om insättningen i år är större bör du snarast se till så att den del som ligger över gränsen sparas på annat sätt. Det är just sådana här privatekonomiska frågor som jag ska ta upp här i mina nya spalter i Aftonbladet varje tisdag.

■ Idag 13.30 Chatta med Anders Andersson om din deklaration

Dyrt med sen deklaration |
SvD