Så ska näthatet stoppas

Publicerad 2011-08-30

Aftonbladet skärper reglerna för läsarkommentarer

Debattklimatet på internet har blivit hotfullt.

Efter terrorattentaten i Norge har näthatet och det hotfulla debattklimatet på nätet hamnat i fokus.

Nu skärper Aftonbladet reglerna för läsarkommentarer.

– Vi ersätter de anonyma kommentarerna med öppna, säger chefredaktör Jan Helin.

Jan Helin.

Aftonbladets läsare skriver varje dag 6 000 –7 000 kommentarer i anslutning till tidningens artiklar på nätet.

Logga in på Facebook

Hittills har det gått att skriva anonymt. men inom ett par veckor skärps kraven så att man måste logga in med sin facebookidentitet för att få kommentera.

– Det är inte vattentätt, men det är ett första steg som förhoppningsvis leder till en annan ton i det offentliga samtalet, säger Jan Helin.

En del har stängt helt

När Anders Behring Breiviks politiska manifest blev känt efter attackerna den 22 juli var det många som kände igen hans främlingsfientliga resonemang från läsarkommentarer och chattforum.

I spåren av den debatten har några tidningar valt att kraftigt begränsa kommentarerna genom att börja förhandsgranska inläggen. Andra har helt stängt kommentarsfälten.

– Vi har tagit intryck av den debatt som varit sedan terrordåden i Norge. Det går inte att förhålla sig oberörd till sådant. Men vi började se över de här reglerna redan i våras, säger Jan Helin.

När den norska tidningen VG införde systemet med Facebookinloggning för ett par veckor sedan minskade antalet kommentarer med 10-15 procent. Men samtidigt blev samtalstonen en helt annan.

”Finns ett värde

I samband med chattar och livebevakning, där debatten sker i direkt dialog med redaktionen, ska man även fortsättningsvis kunna vara anonym.

– Det finns ett värde med anonymitet när de gäller vissa känsliga ämnen, säger Jan Helin.

Tillsammans med VG kommer Aftonbladet att fortsätta utveckla kommentarsfunktionen för att förbättra öppenhet och funktion.

– Den här debatten är en unik möjlighet för journalistiken att utvecklas. Den ska man inte försitta genom att stänga ner kommenterarna helt, säger Jan Helin.