Maskerade män kidnappade barn

Publicerad 2011-06-21

GREPS – UTAN FLICKORNA Här i norska Sarpsborg greps de två kidnapparna i sin bil – men flickorna var inte längre kvar i bilen.

Maskerade män hoppade ur bilen och kidnappade två flickor, 1 och 3 år gamla.

Tre män har gripits i en Saab och Volvo från Sverige – men barnen är fortfarande borta.

Nu pågår ett intensivt sökande efter flickorna och barnens pappa som är efterlyst.

SVENSKREGISTRERAD Den blå Saaben kunde fångas in tillsammans med de två kidnapparna, men barnen var inte längre kvar däri.

Klockan 10.30 larmades polisen i staden Brandbu i kommunen Gran, i Hadeland norr om Oslo.

Två maskerade män med tårgas och elpistol hotade till sig barnen från deras mamma och en anställd barnskötare. Kidnappningen skedde inne i ett väntrum på Gran frivilligcentral, ett centrum för lokala ideella organisationer.

Polisen i Norge gick snabbt ut med en efterlysning av en svenskregistrerad blå Saab 9-5, som flickorna drogs in i av männen. Samt en svart Volvo som sågs lämna platsen i all hast.

Två bilar från Sverige

Vittnen hann notera att båda bilarna hade svenska skyltar, men endast ta registreringsnumret på Saaben.

Klockan 13.25 stoppades Saaben på E6 vid Sarpsborg i närheten av Fredrikstad, och två män i 30-årsåldern, som ursprungligen ska komma från Irak, greps - utan barnen.

De två männen har tagits till arrest och förhörts. Även mamman, den anställda barnskötaren, och andra vittnen till händelsen förhörs för att få fram uppgifter som skulle kunna ge ledtrådar om var flickorna göms.

Senare på kvällen kunde polisen även stoppa den svarta svenskregistrerade Volvon och gripa en man i 20-årsåldern.

– Han körde bilen som vittnen har sett vid platsen för kidnappning. Vi tror på goda grunder att han är svensk medborgare, säger Linn Hilde Fosso, förundersökningsledare vid polisen i Vestopplands polisdistrikt till Aftonbladet.

I Volvon fanns två barnstolar, men ingen av flickorna.

Pappan är efterlyst

Saaben är registrerad på en svensk 27-årig man som är skriven i Norsborg utanför Stockholm.

När Aftonbladet når honom berättar mannen att han för två veckor sedan sålde bilen.

– Jag har varit och pratat med polisen i dag, säger han, och menar bestämt att han inte har något med kidnappningen att göra.

Enligt polisen är det oklart vilken koppling de tre gripna männen ska har till varandra.

Flickornas pappa är även efterlyst av polisen.

– Vi har försökt att komma i kontakt med pappan, men utan att lyckats. Han är väldigt aktuell för utredningen och vill vill gärna prata med honom, säger Linn Hilde Fosso.

Är flickorna i fara?

– Det är omöjligt att säga, men med tanke på dramatiken i hela händelsen vill vi naturligtvis få tag i flickorna så fort som möjligt, säger Linn Hilde Fosso.

Kidnapparna kan ha kopplingar till familjen

En av polisens teorier är att kidnappningen kan handla om en vårdnadstvist, men det är inget som man i nuläget vill slå fast. Flickornas mamma ska ha irakiskt ursprung, både hon och pappan ska vara bosatta i Norge.

– Vi har anledning att tro att kidnapparna har kopplingar till familjen. Vi tror inte att kidnapparna har tagit några för dem helt okända barn, säger Linn Hilde Fosso.

Gran är en liten kommun på endast 13 000 invånare, och nyheten om kidnappningen har väckt stor uppståndelse.

Rikslarm och larm till alla polisdistrikt i alla Schengenländer har gått ut, och flygplatser och gränsövergångar hårdbevakas för att förhindra att flickorna förs ut ur landet.

Här kidnappades
flickorna
Här greps
männen
Vet du mer? Har du
bilder?