Radioprofilen berättar om nattens rasisthot

Publicerad 2014-05-08

Efter gårdagens Twitter-attack på Janne Josefsson skriver Ametist Azordegan ett öppet brev om hoten hon tagit emot sedan dess.

– Jag raljerade i affekt, men det som är ännu värre är att det kan generera så många hot och rasistiska hot om våld, säger hon till Aftonbladet.

Efter gårdagens avsnitt av Uppdrag Granskning, som handlade om det vänsterextrema våldet, skrev radioprofilen Ametist Azordegan ett inlägg på Twitter.

"Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" twittrade Azordegan.

Men sedan dess har hot och rasistiska mejl rasat in. Nu är hon under beskydd av säkerhetsvakter, enligt uppgifter som Sveriges Radio bekräftar.

"Jag vaknar till 12 dödshot, 15 hot om våldtäkt/sexuellt våld (som oftast beskrivs detaljerat) varav samtliga har rasistiska motiv och 56 rasistiska mail med rätt grovt innehåll", skriver Azordegan.

Hon skriver att inlägget var ironiserande och inte ska tolkas bokstavligt. Hon upprördes av en scen i programmet och tycker att Josefsson gjort fel som lät en nazist komma till tals till synes utan kritiska frågor.

– När man låter nazister ta offerrollen i ett inslag har man ett enormt ansvar. Han levde inte upp till det, enligt mig. Man måste bemöta med fakta. Allt annat är farligt för Sverige, skriver hon.

Inte tryggt längre

Ametist Azordegan berättar att hon inte längre känner sig trygg i sitt eget land och hur trött hon är på de rasistiska mejlen och hoten.

– Jag är less nu. Ingen verkar ju höra och se utsattheten på riktigt. Inte ens våra politiker tar tydligt avstånd från rasismen. De pratar inte så de påverkar. Jag saknar en slags landsfader/moder som kan tala till svenskar om humana värdegrunder.

Hon tror att både hennes eget agerande och attackerna hon utsätts för är ett symptom för sjukdom. Ett Sverige som mår dåligt. Där ett raljerande mot en journalistkollega kan alstra så många rasistiska hot.

– Fan vad Sverige mår socialpsykologiskt dåligt, även jag blev ett symptom i går. Vi är fan ett land där alla dels ligger ner i apati och resten är upp till kamp. Det är förfärligt. Någon jävla harmoni och folkhälsa finns ju inte längre, skriver Azordegan.