Uttalande öppnar för reträtt: ”Ett sätt att rädda ansiktet”

Publicerad 2022-03-26

Ett uttalande från försvarsdepartementet på fredagen tycks öppna för att de ryska trupperna kan retirera.

– Första fasen har klarats av, sa toppgeneralen Sergej Rudskoj och pekade ut utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk som ”huvudmålet”.

En diplomatkälla i Moskva beskriver utspelet som ett sätt för Putin att rädda ansiktet.

Hårt ukrainskt motstånd, låg rysk stridsmoral på marken och svårigheter att fylla på med så basala saker som bränsle och mat. Så har det låtit de senaste veckorna när makthavare och bedömare i väst har uttalat sig om den ryska invasionen i Ukraina.

På fredagen kom ett officiellt uttalande från det ryska försvarsdepartementet som nu nagelfars av internationella experter.

Ryska toppgeneralen Sergej Rudskoj.

Så här sa Sergej Rudskoj, ett av toppnamnen i den ryska generalstaben, enligt Reuters:

– Generellt har första fasen av operationen klarats av. Stridsförmågan hos de ukrainska styrkorna har reducerats betydligt vilket gör det möjligt att fokusera på huvudmålet att befria Donbass.

Donbass är samlingsnamnet för utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Sergej Rudskoj uttalande sig också om de ryska anfallen mot Ukrainas största städer.

– Allmänheten, såväl som vissa experter, frågar sig vad vi gör kring de blockerade ukrainska städerna. Vi planerade inte att storma dem från början, för att undvika förstörelse och minimera förlusterna bland personal och civila. Men vi utesluter inte ett sådant scenario, sa han enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Skola bombad i Zhytomyr, Ukraina.

Toppgeneralens ord kan ses som ett sätt för Putin att rädda ansiktet och ett möjligt förspel inför en rysk nedtrappning av kriget, uppger en högt uppsatt diplomat i Moskva för Reuters.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan, är inne på ungefär samma spår.

– Det skulle kunna vara ett första fikonlöv till att kunna vara ett besked att dra sig ur. Det är en provballong som man placerar för att se hur det tas emot. Till exempel vid förhandlingsbordet med Zelenskyj och den ukrainska delegationen eller hos väst, säger han till DN.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for Study of War gör en delvis annan bedömning. I sin dagliga rapport skriver ISW att Rudskojs uttalande är ett försök till skönmålning inför den ryska publiken:

”Det ska framstå som att Ryssland uppnår sina mål och väljer att begränsa insatsen när de i själva verket inte uppnår målen och tvingas överge storskaliga offensiva operationer på grund av egna misstag och förluster såväl som fortsatt starkt ukrainskt motstånd”.

Samtidigt rapporterar New York Times att cirka 1 000 legosoldater från den privata Wagnergruppen ska skickas till östra Ukraina.

ISW varnar för att uttalandet om att Donbass är nya huvudmålet inte automatiskt speglar vad Ryssland gör eller planerar på slagfältet. I stället bör det främst ses som en del i det pågående informationskriget, enligt institutet.