Kraftig ökning av kikhosta i Sverige

Anna Langseth/TT

Publicerad 2023-11-13

Antalet personer som drabbas av kikhosta ökar i Sverige, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Det är en allvarlig sjukdom för små barn, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog.

Under pandemin var det bara 11–13 personer om året som drabbades av kikhosta. Men nu syns en ökning. I oktober registrerades 43 fall i landet.

– Risken finns att det blir många fler. I Danmark har de haft ett större utbrott, men vi vet inte ännu om det blir så även här, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Kikhosta kan vara farligt för spädbarn. I värsta fall kan det leda till döden, även om det är väldigt ovanligt.

– De kan få en allvarlig infektion. Även barn över ett år kan få en väldigt besvärlig och långdragen infektion om barnet inte är vaccinerat.

Därför är det viktigt med vaccination. Gravida rekommenderas att vaccinera sig, för då överförs skyddet mot allvarlig kikhosta till bebisen som nyfödd. Sedan vaccineras bebisen på nytt efter tre månader, enligt barnvaccinationsprogrammet. Därefter ges doser även vid sex och tolv månaders ålder, samt då barnet är fem år, och även en booster i högstadiet.

Tips till föräldrar

TT: Hur oroad behöver småbarnsföräldrar vara?

– Orolig ska man inte vara, men man ska ha respekt för sjukdomen när man har små barn.

Magnus Gissléns tips till nyblivna föräldrar är att vänta med att bjuda hem allt för många under de första månaderna när bebisen är nyfödd. Personer med förkylningssymtom bör inte komma alls.

Om spädbarnet ändå varit nära en person med kikhosta bör föräldrarna ringa till vården så bebisen kan få förebyggande behandling med antibiotika.

Har spädbarnet förkylningssymtom och har träffat någon som haft hosta bör föräldrarna också ringa 1177, eftersom behandling mot kikhosta inte biter om det gått för lång tid.

Levde isolerat

Orsaken till att väldigt få hade kikhostan under pandemin tros vara att många levde isolerat.

Att kikhostan nu sprids mer igen – trots att andelen vaccinerade i befolkningen är hög – beror på att du kan sprida kikhosta även om du är vaccinerad. Med tiden avtar effekten av vaccinationen och dessutom skyddar vaccinet framför allt mot allvarlig sjukdom – inte smitta, uppger Magnus Gisslén.

Totalt har 91 fall av kikhosta rapporterats in hittills under 2023. Året före pandemin, 2019, rapporterades 782 fall, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Följ ämnen i artikeln