Donia 15, dog i fosterhemmet – nu väcks åtal

Publicerad 2022-10-29

15-åriga Donia hittades död i sin säng i ett fosterhem 2012. Nu misstänks fosterföräldrarna för dråp alternativt grovt vållande till annans död.

Det är flickans biologiska föräldrar som lämnat in ett enskilt åtal.

– Jag tycker att Donia bör få upprättelse. Man får inte missköta ett barn man tar hand om, säger Annina Karlsson, Donias mamma.

15-åriga Donia Hassan var fosterhemsplacerad på en hästgård i södra Sverige under 2012. Den 28 april hittades hon död i sin säng.

Läkaren som undersökte kroppen skriver i sin rapport att polis ska kontaktas:

”.. då detta är ett oväntat dödsfall med oklara orsaker.”

Innan dödsfallet hade Donia varit sjuk i över en månad. Den 10 april tog fosterföräldrarna henne till en vårdcentral. Läkaren menade att hon hade typiska symptom på körtelfeber. Han ordinerade vila. Men Donia blev inte bättre.

Den rättsmedicinska undersökningen efter dödsfallet konstaterar att Donia haft en utbredd lunginflammation och Lemierres syndrom. Vilket ledde till hennes död.

15-åriga Donia hittades död i sin säng i ett fosterhem 2012. Nu misstänks fosterföräldrarna för dråp alternativt grovt vållande till annans död.

Mamman: Så här får det inte gå till

Under de tio år som gått efter Donias död har hennes mamma Annina Karlsson kämpat för att ta reda på hur det kunde gå så illa. Donias dödsfall har polisanmälts flera gånger av olika personer men varje gång har åklagare valt att inte inleda förundersökning.

– Jag tycker att så här får det inte gå till. Man får tänka på barn i framtiden också. Det är viktigt att andra barn inte råkar illa ut. säger Annina Karlsson, Donias mamma.

Annina befann sig utomlands när Donia blev sjuk. När Annina förstod att det var illa bad hon sin äldsta dotter, Donias storasyster, att göra en orosanmälan till socialen och försöka få till ett besök i fosterhemmet. Systern gjorde flera försök att boka ett besök men hon fick bara prata i telefon med Donia.

– Det gick inte att känna igen Donias röst på telefon. Hon hade ont och svårt att andas, säger Annina.

I efterhand har Annina förstått att Donias liv hade kunnat räddas. Den typen av infektion dottern hade kan hävas med antibiotika.

– Man åker väl till läkaren med ett sjukt barn som knappt kan andas? Det trodde vi att de hade gjort. För det sa de flera gånger att de skulle göra, säger Annina Karlsson.

Donias mamma Annina Karlsson

Trettiotal vittnen

Nu har Annina Karlsson och Donias pappa tagit hjälp av en advokat för att deras dotter ska få upprättelse.

– Fosterföräldrarna har varit likgiltiga inför hennes sjukdom. Man har haft ett likgiltighetsuppsåt. Ett samtal till 1177 eller vårdcentralen hade kunnat ge henne penicillin. Eller om de hade googlat hennes symptom. Då hade man förstått att det inte var vanlig körtelfeber, utan att det hade hänt något mer, säger Monica Crusner, advokat.

Monica Crusner menar att fosterföräldrarna ska dömas för dråp eller grovt vållande till annans död eftersom de har ett garantansvar. Hon har lämnat in ett enskilt åtal till tingsrätten och kallat ett trettiotal vittnen till rättegången.

– De är alla ganska eniga och säger att hon var väldigt sjuk under hela april och blev sämre. Vad alla kan intyga väldigt starkt också är att hon luktade så konstigt. Det luktade där hon hade varit och luktade i hennes rum. Det var hänfört till den sjukdom hon hade fått, säger Monica Crusner.

Enligt Monica Crusner har flera vittnen uppgett att fosterhemsföräldrarna ska ha sagt att de skulle ta Donia till läkare igen för ett nytt besök, trots att så inte var fallet.

– De lugnade omgivningen på det viset. Så väldigt många människor som ville ingripa och hjälpa till hindrades.

”Fosterföräldrarna har varit likgiltiga inför hennes (Donias) sjukdom. Man har haft ett likgiltighetsuppsåt. Ett samtal till 1177 eller vårdcentralen hade kunnat ge henne penicillin”, säger advokat Monica Crusner.

Donia var vid tidpunkten omhändertagen med kraftigt förstärkt familjehemsvård. Det innefattar att det alltid ska finnas en vuxen person på plats. Det fanns dessutom, enligt Monica Crusner, fyra andra fosterhemsplacerade barn på gården samt flera biologiska barn.

– Detta var i strid med regelverket för kraftigt förstärkt familjehemsvård. Enligt det fick man då bara ha ett enda fosterbarn, säger Monica Crusner.

Ingen polisutredning gjordes

Advokat Monica Crusner menar att den största bristen är att det inte har gjorts en polisutredning.

– Ambulansförare och läkare har skrivit att detta bör polisutredas. Ändå görs ingen utredning.

I sin bevisning har Monica Crusner bland annat en videoinspelning som är gjord kort efter Donias död. Där pratar Donias mamma med polisen i Simrishamn. Hon undrar varför det inte görs någon brottsutredning. I inspelningen hävdar polisen att föräldrarna inte kan polisanmäla, utan att detta är något som Socialstyrelsen ska ta hand om. Polisen menar också att det inte är ett brott som faller under brottsbalken om fosterföräldrar inte tar ett sjukt barn till läkare. Ett felaktigt påstående, menar Crusner.

– Båda fosterföräldrarna har ett garantansvar för ett barn de tar hand om och dessutom får bra betalt för, säger hon.

Aftonbladet har sökt fosterföräldrarnas advokater för en kommentar. Advokat Sophia Nottehed återkopplar inte. Advokat Jonas Carlsson svarar via mejl:

”Min klient avvisar alla påståenden om att man skulle ha agerat försumligt.”

Följ ämnen i artikeln