”Getrud” stals från Skånegård – par åtalas för djurplågeri

Publicerad 2017-08-04

Killingen ”Getrud” stals i våras från sin flock på en Skånegård.

Den stängdes sedan enligt åtalet in i en varm skåpbil i flera timmar – utan vatten och ventilation.

Nu åtalas en kvinna och man, 19 respektive 22 år, för häleri och djurplågeri.

– Allt är ett missförstånd, har 19-åringen sagt.

Den tre månader gamla ”Getrud” stals från sin flock på en Skånegård i slutet av maj och levde i upp till fem dagar i en liten skåpbil.

Killingen räddades av polisen, efter att ha lämnats i fordonet i gassande sol vid Badmintonstadion under Skanstullsbron i Stockholm och upptäckts av en parkeringsvakt som reagerade då fordonet saknade registreringsskyltar. Förutom polisen ringde parkeringsvakten en veterinär.

– Geten hade börjat andas hastigt, den verkade må dåligt och lida, har parkeringsvakten sagt.

Den hade troligtvis suttit i över två timmar i den heta bilen.

Geten var hungrig och hade inte fått tillräckligt med grovfoder, men allmäntillståndet var inte nedsatt.

Medtagen och bar blöja

Enligt polispatrullen bar geten en blöja som den höll på att sparka av sig, den var medtagen, skakade och var okontaktbar men stod upp då patrullen öppnade fordonet.

– Det var supervarmt i bilen, uppfattade det som 30-35 grader, har en av poliserna sagt.

En anmälan om djurplågeri skrevs.

Enligt ett utlåtande av en etolog har djuret utsatts för lidande om temperaturen varit högre än 25 grader, det hade inte tillgång till vatten.

Ett utlåtande från Djurskyddspolisen anser det helt oacceptabelt ur djurskyddshänseende, att stänga in en get i en bil med alldeles för hög temperatur, utan möjlighet att dricka vatten eller söka skydd från värmen.

”Köpte den på en mack”

De åtalade, en 22-årig man och en 19-årig kvinna, har olika inställningar till händelsen. 19-åringen förnekar häleri och djurplågeri, 22-åringen förnekar häleri men erkänner djurplågeri och har sagt att han köpt geten av en man på en bensinmack i Skåne.

– Jag köpte geten för 1 500 kronor, vi fick ett kvitto som städades bort, har 22-åringen berättat. Tanken var att ha geten som husdjur, vi har haft get förr och min flickvän är mycket förtjust i getter.

22-åringen trodde inte att det var några problem att lämna geten i bilen då den hade gott om utrymme, de lämnade mat och vatten och han ska ha tittat till den två gånger.

– Allt är ett missförstånd, har 19-åringen sagt.

Enligt henne ska hon ha fått geten av sin 22-åriga pojkvän i överraskning, tanken var att den skulle få beta på hennes föräldrars tomt.

– Vi har tidigare bott i Dubai och haft getter.

Vid tillfället var hon utkastad från föräldrahemmet och paret bodde i skåpbilen.

– Geten hade blöja tillfälligt tills den blev rumsren.

Såg henne i Aftonbladet

”Getrud” hemma på gården i Skåne igen.

Enligt åtalet om häleri ska paret i samförstånd ha köpt eller tagit sig an killingen någon gång mellan den 21 och 23 maj på Glada Geten Gårdsmejeri i Tyringe, Hässleholm eller på annan plats. Geten hade ett värde av 1 500 kronor.

Åklagaren anser att paret gjort sig skyldigt till djurplågeri den 26 maj då de utan godtagbara skäl stängt in geten i cirka två timmar och 20 minuter, utan tillräcklig ventilation och tillgång till vatten och tillsyn och utsatt djuret för lidande.

Getens ägare, Victoria Mårtensson Winberg, kände igen ”Getrud” då hon såg en film om polisens räddning av geten i Aftonbladet.

– Herregud, det är ju vår Getrud! sa hon då.

Först hade de på gården trott att killingen tagits av räven.

Efter att ha omhändertagits och varit någon dag på Skansen kunde ”Getrud” köras hem av en vän till gården i Skåne.

Följ ämnen i artikeln