Fem meter lång haj strandad vid Styrsö: ”Aldrig sett nån så stor fisk”

Av: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En stor brugd gick på grund vid Styrsö i Göteborgs skärgård.

Efter en hel dag lyckades Kustbevakningen och marinbiologer rädda den stora hajen ut på djupare vatten.

– Jag är ändå 50 år och aldrig sett nån så stor fisk som fastnat i viken, säger Suzan Svensson, vars dotters kusin fångade fisken på bild.

Vid 14-tiden på lördagen fick Suzan Svensson, 50, ett telefonsamtal från sin dotter Moa, 21. Hon berättade att en haj skulle vara strandad vid Styrsö. Direkt bestämde sig Suzan Svensson för att åka till platsen.

Väl framme såg hon en brugd som låg och sprattlade på grunt vatten. Hajen hade simmat in vid en vik med bryggor och flera hus runt omkring.

– Min första tanke var att man skulle hjälpa den, samtidigt trodde jag att min dotter simmade i vattnet, säger Suzan Svensson.

Brugden
Foto: Peter Svensson
Brugden

Dottern Moa var aldrig i vattnet. Istället var hon på land och hennes kusin Peter, 27, filmade hajen med hjälp av en drönare.

Suzan konstaterade efter ett tag att hajen trots att den var vid liv, slutat röra på sig. Samtidigt befann sig ett antal personer i vattnet.

– Jag bor på Donsö som ligger i närheten, men är uppvuxen på Styrsö, och jag har aldrig sett nån så stor fisk som fastnat i viken, säger hon.

Foto: Privat
Suzan Svensson

Världens näst största haj

Brugden som synts till är fem meter lång, men den kan bli upp till tolv meter som störst. I vanliga håller brugden till vid brittiska öarna men är sällsynt i svenska vatten.

Enligt Björn Källström, marinbiolog vid marinbiologiska laboratoriet, är det ovanligt att se en haj av detta slag både i Sverige och vid Styrsö.

– Det är världens näst största haj, men den är helt ofarlig, säger Björn Källström.

Björn Källström blev kontaktad av kustbevakningen vid 9-tiden på lördagsmorgonen och när Aftonbladet pratar med honom vid 16-tiden är han fortfarande på plats och deltar i räddningsinsatsen för att rädda hajen.

– Vi har jobbat med den i två timmar och vi har släpat ut den på djupare vatten, men nu är den på grundare vatten igen, säger Björn Källström.

Senare under dagen kom kustbevakningen till undsättning med en gummibåt för att hjälpa till att dra ut hajen väster om Styrsö.

– Vid 18-tiden lyckades vi få ut den på djupare vatten och släppa den. Jag har aldrig sett en brugd i levande livet, det var häftigt, säger Björn Källström.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN