Kallade Trump ”Amerikas Hitler” – nu har han expresidentens stöd

Tidigare vännen om vändningen: Kunde inte hålla tyst längre

Publicerad 2022-05-22

YOUNGSTOWN. Förr kallade han Donald Trump för ”Amerikas Hitler”.

Nu är J D Vance republikanernas hopp i Ohios slokande industristäder – tack vare expresidentens stöd.

– Han är den farligaste kandidaten, säger Josh McLaurin, 34, om sin tidigare rumskamrat.

Kampanjen gick på tomgång. Men sent i republikanernas kamp om vem som blir senatskandidat i Ohio kom livlinan J D Vance hade väntat på: Offentlig stöttning från Donald Trump.

Beskedet lyfte den 37-årige ”Hillbilly Elegy”-författaren hela vägen fram till seger.

– Fake news ville skriva att denna kampanj innebar slutet för Donald Trumps ”Amerika först”-agenda. Damer och herrar – detta är inte slutet för Amerika först-agendan! slog Vance fast i sitt segertal i förra veckan.

Ohio-resultatet ses som en första prövning av Trumps dragningskraft inför USA:s mellanårsval i november. Fler republikaner kan försöka följa Vances spår. Längs en av huvudgatorna i industristaden Youngstown river Carl Crawford, 38, upp asfalt för att installera 5G-nät. För honom var Trumps tumme upp direkt avgörande.

– Det gjorde enorm skillnad. Jag är en Trumpkille. Vem han än backar kommer få min röst, därför var det ett enkelt val, säger Carl.

Stålruiner och missbruk

En gång i tiden blomstrade den här staden. Först kolgruvor, och senare stålverken, lockade mängder av arbetare till nordöstra USA, kring bergskedjan Appalacherna. Men ekonomiska förändringar fick flera av fabrikerna att klappa ihop på 70-talet. Något som mer än halverade befolkningen – från 170 000 invånare under glansdagarna, till dagens 60 000 – en händelse som inspirerade Bruce Springsteen till att spela in låten Youngstown.

Kvar står än i dag stålruiner, där naturen tagit över tegelväggarna. Fattigdom och opioidmissbruket har brett ut sig. En slumrande stad.

– Jag tror det har mycket med jobben att göra. Folk jagar jobb. Och när jag ser mig omkring här så finns inte mycket att välja på, åtminstone inte välbetalda jobb. Inga nya företag kommer hit och bygger, säger Carl.

– Det är rätt slummigt. De borde rensa upp bland övergivna hus och de industriella områdena. Man måste bygga upp det, få hit jobben igen – och det är det Trump handlar om, tillägger han.

Det var städer som Youngstown, och varför Trumpandan fick fäste här bland arbetarklassen, som J D Vance skrev om i sin bok.

”Jag växte upp fattig, i rostbältet, i en Ohio-stålstad som blöder jobb och hopp, så länge jag kan minnas”.

Så startar Vances ”Hillbilly Elegy: en memoar om en familj och kultur i kris”, som senare blev Netflix-film.

Blev en ny röst

Boken ses som ett empatiskt porträtt av den vita underklassen i USA. Om sveket, industrijobben som försvann, den amerikanska drömmen som slocknat. Skyltfönster som spikats igen, och det utbredda heroinberoendet.

Boken förvandlade Vance till en eftertraktad konservativ röst efter presidentvalet 2016. Han blev en sorts inofficiell talesperson som kunde förklara varför arbetarklassens missnöje lett till Trumps Make America Great Again-rörelse.

”Vi kan inte lita på kvällsnyheterna. Vi kan inte lita på politiker. Våra universitet, som är inkörsporten till ett bättre liv, är riggade mot oss. Vi kan inte få jobb. Du kan inte tro dessa saker och delta meningsfullt i samhället”.

För Vance tog livet en annan vändning. Efter uppväxten i Ohio, präglad av våld i hemmet, gick han med i marinkåren. Tjänstgjorde i Irak. Gjorde en vända på juristutbildningen på ett av de mest prestigefulla universiteten i världen, Yale.

Därefter blev han riskkapitalist i San Francisco, där han jobbade med miljardären och teknikmogulen Peter Thiel, vars pengar senare blev ett välkommet klirr i kampanjkassan.

Och nu satsar han på att bli republikanernas man i Ohio.

Kvar står än i dag stålruiner, där naturen tagit över tegelväggarna. Fattigdom och opioidmissbruket har brett ut sig. En slumrande stad.

Kallade Trump en ”cynisk skitstövel”

Bara dagar efter att Trump offentligt stöttat Vance postade hans tidigare vän och rumskamrat på Yale, Josh McLaurin, 34, en av deras gamla Facebook-konversationer på Twitter.

Meddelandena blev genast virala. I chatten från 2016 kallade Vance nämligen Trump för en lika ”cynisk skitstövel som Nixon” och ”Amerikas Hitler”. Han skrev också att republikanernas verkliga väljarbas är underutbildad och fattig.

Trumps uppgång, sade han, var frukten av partiets kollektiva försummelse, och Republikanerna ”har bara sig själva att skylla”.

”Vi är, vare sig vi vill det eller inte, partiet med vita människor med lägre inkomst och lägre utbildning, och jag har länge sagt att vi måste erbjuda de människorna NÅGOT”, skrev Vance till McLaurin.

– När jag såg att Trump stöttade honom, och sedan hur J D helhjärtat omfamnade det stödet – då gick det över en gräns. Jag kunde inte hålla tyst längre, säger Josh McLaurin till Aftonbladet.

– Det var sista pricken över i:et för hans helomvändning. Det totala hyckleriet, där han tidigare sagt att han är rädd för vart landet är på väg under Trump, och sedan ändå säljer sin sista värdighet. Detta är större än Ohio – det säger något om var vår politik befinner sig just nu.

”Det är rätt slummigt. De borde rensa upp bland övergivna hus och de industriella områdena. Man måste bygga upp det, få hit jobben igen – och det är det Trump handlar om”, säger Carl Crawford.

Tidigare vännen: ”Tar genväg till makten”

J D Vances tidigare Trumphat är väldokumenterat. Men i dag är hans konservativa agenda en spegelbild av den före detta presidentens: Han porträtterar sig som en outsider, mot eliten, är abortmotståndare, vill stoppa Big tech och inflödet av migranter vid den södra landgränsen.

McLaurin säger att det var uppenbart, redan från start, när de bodde tillsammans att Vance var konservativ. Han själv var liberal, men ändå kom de väl överens. Han minns Vance som omtänksam och uppskattade honom som intellektuell sparringpartner i politiska diskussioner.

– Jag hade alltid respekt för sättet som han närmade sig frågor på. Hans grej var att han aldrig ville bli tillsagd av någon vad han skulle tycka och tänka, en väldigt självständig tänkare, säger Josh.

Men med tiden gled de isär. Meddelandena på Facebook 2016 blev sista gången de skev till varandra. Efter att Trump vann valet slutade Vance att svara. I dag är Josh McLaurin demokratisk delstatspolitiker i Georgia och de står längre
ifrån varandra än någonsin. Den stora frågan, som Josh brottas med i dag, är: Tror Vance på slagorden, eller utnyttjar han bara Trumpeffekten för att vinna?

– Jag tror att han försöker ta en genväg till makten, genom att knyta sig till Trump. Om han hade haft mer mod hade han kunnat vara en banbrytande konservativ ledare, som förde partiet till något bättre. Han är verkligen smart, förklarar McLaurin.

– Men om Vance själv svarar tror jag han skulle säga ”det är priset man får betala i politiken”.

För Josh McLaurin är det tankesättet det största hotet mot USA:s demokrati.

– Därför är han den farligaste kandidaten. För att han är mer kapabel än andra i fältet, men utnyttjar cyniskt väljares uppmärksamhet för att uppnå sina mål och utvidga sin makt.

”Skulle säga vad som helst för pengar”

Vid en spelmaskin i en kiosk i Youngstown kastar Steve Brown, 62, ner 25-centare, i hopp om att vinna storslam. Han gräver i jeansfickan för att fiska upp en till näve mynt. ”Kappvändaren” J D Vance ger han inte ett öre för.

– Jag tror han skulle säga vad som helst för att få kampanjpengar. Så han är åtminstone inte någon jag skulle rösta på, säger Steve, och fortsätter metodiskt pricka myntnedkastet.

Han inser dock att Trump har stort inflytande fortfarande. En kungamakare, där republikanska kandidater formar sig efter honom, för att de vet att han kan locka gräsrotsrösterna ute i landet.

– På grund av bönderna, vita hillbilly–pojkar. Han samlade dem, och lovade dem massor. Vapen, gränsen, all sådan skit, säger Steve.

– Vance går bara i Trumps spår helt enkelt. Med Vance som Republikanernas kandidat, och Demokraternas Tim Ryan – som också försöker locka till sig arbetarklassen – i andra ringhörnan, blir Ohio en strid landet kommer hålla ögonen på.

Trots att Tim Ryan själv kommer från samma län som Youngstown, spås det bli en jämn kamp. Och det har redan blivit en bitter strid, där Ryan försökt utmåla Vance som en kändis som försökt gräva guld i Silicon Valley i attackannonser.

Carl Crawford, som gräver ner 5G-nät i Youngstown, vill helst inte tala om den vita underklassen som Vance påstås appellera till. Det är ett känsligt ämne här, säger han. Han fäller ner solglasögonen. Är Vance författare också?, frågar han. Boken Hillbilly Elegy har han inte hört talas om. Men på konservativa tv-kanalen Fox hyllas Vance ofta.

Trumpbackningarna kommer fortsätta vara en maktfaktor, tror han. Samtidigt funderar han på om det kan bli bränsle för motståndarsidan: De kan utnyttja hatet mot Trump för att vinna röster.

Att Vance, Ohio-sonen, en gång kallat Trump för Amerikas Hitler då? Spelar noll roll, säger Carl.

– Politiker vänder kappan efter vinden hela tiden. Klart han hoppar på ”Trumptåget” till makten, för det fungerar.

Följ ämnen i artikeln