Biden anklagar Putin: Har begått folkmord

Publicerad 2022-04-13

I natt sa Joe Biden att Vladimir Putin är en diktator som har begått folkmord i Ukraina.

Det är första gången som Biden använder det ordet om kriget i Ukraina.

”Innan Washington fördömer andra länder för att de bryter mot de mänskliga rättigheterna borde de hantera sina egna problem”, svarar den ryska ambassadören i USA.

Under natten har USA:s president Joe Biden svingat mot Putin från en bränsleanläggning i Iowa.

I sitt tal sa han att de höga bränslepriserna är Rysslands fel. Men det var en annan anklagelse som väckte de största reaktionerna.

– Din familjs budget och dina möjligheter att fylla bensintanken ska inte påverkas av att en diktator startar ett krig och begår folkmord på andra sidan jorden, sa Joe Biden enligt NPR.

Fransk rättsmedicinsk personal på plats i Butja för att utreda krigsbrott. Här står de vid en massgrav i staden.

”Ryssland har gjort förskräckliga saker”

Folkmord är ett ord som USA historiskt varit mycket återhållsamma med att använda, detta är den åttonde händelsen i världshistorien som USA officiellt kallar för folkmord.

Efter talet fick Biden frågor från journalistkåren om varför han plötsligt säger det, när det har bevisats att folkmord har begåtts.

– Ja jag kallade det ett folkmord. Det blir allt tydligare att Putin försöker utradera själva möjligheten att vara ukrainsk, säger Biden.

Han säger vidare att det kommer fler och fler bevis på Putins och den ryska arméns brott i Ukraina.

– Mer bevis kommer på de bokstavligt talat förskräckliga saker som ryssarna har gjort i Ukraina. Och vi kommer bara få se mer och mer om förödelsen, säger Biden.

Biden på flygplatsen i Des Moines där han gjorde uttalandet inför ett stort pressuppbåd.

Rysslands svar: Lös era egna problem först

Efter Bidens tal publicerade den ryska ambassadören i USA, Anatoly Antonov, ett meddelande på telegram. Han säger att USA:s anklagelser mot Ryssland är ogrundade och klichéartade.

”Innan Washington fördömer andra länder för att de bryter mot de mänskliga rättigheterna borde de hantera sina egna problem”.

Ambassadören går vidare och radar upp ett antal exempel.

”Rasism, antisemitism, islamofobi och andra tecken på intolerans blir allt vanligare i USA. Hur lokala myndigheter behandlar invandrare är ett allvarligt problem. Washington försöker mörka att de torterar fångar på Guantanamofängelset”.

”Det finns många fler exempel som det internationella samfundet bör uppmärksamma med anledning av människorättssituationen i USA”, skriver den ryska ambassadören.

Putin i Ryssland på tisdagen. I bakgrunden syns Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Folkrättsexperten: Synd att han sa folkmord

Folkrättsprofessorn Ove Bring tycker att det är synd att Biden slår fast att det är ett folkmord som har begåtts när det inte har bevisats.

– Jag tycker det är lite synd. För att säga att någonting är ett folkmord måste man veta att syftet och tanken bakom dåden är att förinta en folkgrupp. Det är svårt att bevisa. Det är därför synd att ordet missbrukas och att det finns en politiskt önskan att använda det ordet för att det är slagkraftigt, även när det inte går att belägga att ett folkmord har begåtts, säger Ove Bring.

– Detta sagt utan att nedvärdera Rysslands agerande i Ukraina, dåden är vidriga, men det hade räckt att att säga brott mot mänskligheten. Det är lika allvarligt, säger Ove Bring.