Masskjutning i USA – Robert Card, 40, jagas

Uppdaterad 2023-10-27 | Publicerad 2023-10-26

Den amerikanska staden Lewiston har stängts ner efter en masskjutning.

Minst 22 personer uppges ha dödats och 50–60 är skadade.

Polisen pekar ut den misstänkte som Robert Card, 40. Han är ännu på fri fot och spåren slutar vid en småbåtshamn.

Larmet om den första skottlossningen i Lewiston, Maine, kom klockan 19.15 på onsdagskvällen (01.15, svensk tid).

Polis, ambulans och räddningstjänst ryckte då ut till bowlinghallen Sparetime Recreation efter larm om pågående dödligt våld.

Kort efteråt kom nästa larm – den här gången från restaurangen Schemengees Bar & Grille.

Därefter kom uppgifter om skottlossning i närheten av en distributionscentral som drivs av Walmart, skriver lokaltidningen Sun Journal.

Polisen larmades om första skjutningen vid 01.15, svensk tid.

Stigande dödssiffror

De knappt 40 000 invånarna i Lewiston, Maines näst största stad efter Portland, uppmanades att söka skydd. Detsamma gällde de boende i det närbelägna samhället Auburn, rapporterar NBC News.

”Lewiston har en situation med en aktiv skytt. Stanna inomhus med dörrarna låsta. Ser du misstänkta aktiviteter eller människor, snälla ring 911”, skriver polisens talesperson Shannon Moss i sociala medier.

Den misstänkta skytten, Robert Card.

Siffran över antalet offer har stigit flera gånger under natten. Enligt NBC och CNN har nu minst 22 personer bekräftats döda och 50–60 har skadats.

Antalet bekräftas av den lokala sheriffen Eric Samson som uppger för Sun Journal att dödssiffran kan stiga ytterligare.

”Håll er borta från vägarna för att ge räddningsmanskapet tillgång till sjukhusen”, skriver polisen i Lewiston på Facebook.

Hela staden beordrades i lockdown efter skjutningarna. Alla ställen som var öppna uppmanades av polisen att bomma igen och skolorna kommer att hålla stängt under torsdagen.

Bilder på misstänkt

Polisen släppte omgående övervakningsbilder på en misstänkt gärningsman utanför bowlinghallen. Enligt Daily Mail är vapnet han har tryckt mot axeln ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15, försett med med lasersikte.

Invånare som känner igen mannen uppmanades att mejla polisen för att identifiera honom.

Polisen släppte dessutom en bild på en vit bil med öppen sidodörr och påslagna ljus. Kofångaren fram kan vara svartmålad, enligt ett Facebook-inlägg från polisen.

Senare under natten uppgav Sun Journal att bilen, en Subaru Outback av 2013 års modell, har hittats vid en småbåtshamn i Lisbon utanför Lewiston och att polisen knackar dörr i området.

Strax före klockan 05, svensk tid, efterlyste polisen Robert Card, 40, och publicerade ytterligare en bild på den misstänkte.

”Card bör anses vara beväpnad och farlig. Kontakta rättsväsendet om du vet var han befinner sig”, skrev Lewiston-polisen på Facebook.

I en efterlysning beskrivs Card ha en historia av militärtjänst och utbildad vapeninstruktör som fortfarande tillhör reservstyrkorna i armén.

Enligt myndigheterna i Maine lider han av psykiska besvär där han hör röster och blev i somras inlagd på psykiatrin efter att han hotat med att öppna eld vid en av nationalgardets baser.

Det är just nu oklart om det finns fler misstänkta gärningsmän.

Följ ämnen i artikeln