Jimmie Åkesson om kontroversiella Israelresan: Ett gott bemötande

Publicerad 2024-02-02

Åkesson bredvid en bild på en kidnappad man.

Jimmie Åkesson har träffat ministrar i Israels regering – trots landets policy att inte ha kontakt med Sverigedemokraterna.

Nu talar SD-ledaren om en framtida fördjupad kontakt med landet.

– Uppenbarligen har jag kunnat träffa företrädare för regeringen, så vad någon aktivistisk ambassadör i Sverige säger är ju mindre intressant i sammanhanget, säger Åkesson.

Följ ämnen
Israel

Jimmie Åkesson har i veckan gjort sitt första besök i Israel. Besöket är kontroversiellt – den israeliska regeringen vill officiellt inte ha något att göra med partiet på grund av de högerextrema rötterna. Trots det fick SD-ledaren träffa två ministrar och besöka Knesset, Israels riksdag.

Med i SD-delegationen var också EU-parlamentarikern Charlie Weimers, Linda Lindberg, gruppledare i riksdagen, och den utrikespolitiske talespersonen Aron Emilsson.

Jimmie Åkesson tillsammans med israeliska ministern Amichai Chikli i Israel.

Jimmie Åkesson skriver på Facebook att ett uttalat syfte med resan var att fördjupa relationen mellan SD och Israel, något han också tycker att han har åstadkommit.

– Det tycker jag absolut. Vi fick ju träffa två ministrar i den nuvarande regeringen och ett antal före detta ministrar, parlamentsledamöter och andra. Jag har fått relationer som jag inte hade tidigare och jag bedömer dem som viktiga och bra.

– Jag träffade också företrädare för World zionist organisation. Det starkaste mötet för egen del var en pappa till en av de som är kidnappade och som ännu inte har kommit hem. Det var väldigt gripande.

Vem bjöd in er?

– Vi fick inbjudan av regeringspartiet Likuds internationella sekretariat.

Åkesson med Amichai Chikli, diasporaminister och minister för kampen mot antisemitism.

Förbjuder kontakt med SD

Aftonbladet har intervjuat David Stavrou, reporter på israeliska tidningen Haaretz. Han säger att den israeliska regeringens officiella hållning, som förbjuder kontakt med partier som SD, ligger fast. Den israeliska ambassadören i Stockholm Nevo Kulman skriver också i en kommentar till Aftonbladet: "Israels policy gentemot Sverigedemokraterna är fortsatt oförändrad”.

Upplever du att Israels linje håller på att förändras?

– Jag vet inte vad de har för linje. Vi är ju ett politiskt parti och partier har ju inte relationer till stater eller regeringar, vi har relationer till andra partier, säger Jimmie Åkesson.

Han fortsätter:

– Uppenbarligen har jag kunnat träffa företrädare för regeringen. Så vad någon aktivistisk ambassadör i Sverige säger är ju mindre intressant i sammanhanget.

KD fick träffa Netanyahu

David Stavrou, reportern på israeliska Haaretz, pekar också på att Kristdemokraterna fick ett betydligt mer välkomnande mottagande när deras delegation besökte Israel för ett par veckor sedan. Trots att partiledaren Ebba Busch inte var med i delegationen fick KD-politikerna träffa premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Sverigedemokraterna ville träffa talmannen, men han vägrade, de ville också träffa representanter från utrikesdepartementet, men de sa också nej, säger Stavrou och hänvisar till information från reporterkollegor i Israel.

Jimmie Åkesson vill varken bekräfta eller dementera uppgiften.

– Det var ingen som jag ville träffa som jag inte fick träffa. Jag vet inte om vi har bett att få träffa dem, det är möjligt att det är så, men jag tror inte det.

Rötterna relevant - inte avgörande

Det brukar lyftas fram att era rötter och personers nynazistiska förflutna är ett problem vad det gäller relationen till Israel, hur ser du på det?

– Jag kan förstå det. Den internationella bilden av vårt parti har inte riktigt hängt med i utvecklingen om man ska vara krass. Samtidigt har ju Sverigedemokraterna i dag enligt undersökningar de mest israelvänliga väljarna. Det är viktigt för oss att framhålla i de här mötena. Vad som hände för 30 år sedan eller så, det är säkert relevant men inte avgörande. Tvärtom tycker jag vi fick ett väldigt gott bemötande hos alla vi träffade.

Du har kritiserat islam och islamism mycket senaste tiden. Tror du att den kritiken har gjort er mer välkomna?

– Det är inget nytt att vi kritiserar islam förvisso. Men det är klart, i läget Israel befinner sig i, där vi å ena sidan har en demokratisk stat som ska förhålla sig till internationell lagstiftning och folkrätt, och å andra sidan en islamistisk terrororganisation som inte behöver förhålla sig till något annat än sitt övergripande mål att utplåna Israel och mörda judar, så lever man med det här. Förståelsen för islamism, våldsbejakande kultur är stor i den delen av världen.

Backar upp Israels krig

SD-politiker gör återkommande resor till Israel, vad är syftet?

– Det är olika syften. Att jag var där nu har att göra med läget som vi befinner oss i just nu. Att åka till en krigszon och uppleva det på plats, se hur tomt det är på gatorna i Tel Aviv men framförallt i Jerusalem. Det är viktigt. Lyckligtvis befann vi oss på annan ort när Tel Aviv och vårt hotell raketbesköts. Man får en helt annan insikt om hur israeler lever och hur de har gjort under många år.

Israels krig i Palestina och dödandet av civila kritiseras av människorättsorganisationer, FN och länder som USA. Backar SD fullt upp Israels krig mot Palestina?

– Jag betraktar det som ett försvarskrig och backar fullt upp det. Det handlar om Israels själva existens. Sedan är vi i grunden för en tvåstatslösning på något sätt. Men att Israel har rätt att försvara sig enligt folkrätten när man utsätts för det här är ju, tycker jag, självklart. Sedan finns det säkert anledning att vara kritisk till vissa enskilda strategiska beslut.

Berörde dödandet av civila

Nu träffade ni representanter för regeringen. Framförde du kritik mot dödandet av civila?

– Ja, vi berörde det naturligtvis. Det är ju den stora frågan i Sverige och i Europa idag, situationen för de civila i Gaza. Man förstår det, men man beskriver också situationen som den är. Vi vet att Hamas använder civila som mänskliga sköldar och skolor och sjukhus för att förvara vapen. Det blir svårt att försvara sig mot deras raketer och helt undvika civila offer. Det måste man ha förståelse för.

Enligt David Stavrou finns det politiker i Israel, framförallt på högerkanten, som driver en linje där det inte längre uppfattas som lika kontroversiellt att ta emot SD.

– De är kritiska till europeiska partier som stödjer stor invandring och i många fall har rasistiska attityder mot muslimer, säger Stavrou.

Ser du tecken på att den officiella linjen som förbjuder SD är på väg att förändras?

– Det är svårt att veta, det beror på många faktorer. Kommer det hållas val i Israel snart? Kommer i så fall Netanyahu att sitta kvar och kommer hans koalitionspartners vara från höger eller från vänster? Hur kommer stödet från USA se ut i framtiden? Jimmie Åkesson är ingen viktig spelare i detta, men i en aspekt visar det striden som utspelar sig i israelisk politik. Om Israel ska ändra sitt utrikespolitik och söka stöd från världens högerpopulistiska partier.

Olof Svensson