Miljardprojektet Skolplattformen skrotas

Publicerad 2023-04-20

Stockholm stads it-plattform för skolor läggs ner, skriver TT.

Miljardprojektet som lanserades 2018 har kritiserats av både lärare och föräldrar.

Dessutom har elevomdömen och elevers personnummer läckts genom den.

Skolplattformen ska ha kostat närmare 700 miljoner att utveckla och notan landar på över en miljard kronor med driftskostnader sedan 2012 inräknade, skriver TT.

Plattformen har använts på alla Stockholms stads utbildningsnivåer. Förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, särskolor och vuxenutbildningar.

Totalt användes den av 200 000 vårdnadshavare, 23 500 pedagoger och 140 000 elever. Den generella bilden av Skolplattformen bland användarna var är den var dålig.

”Försvårar kommunikationen”

I april 2022 släpptes en användarundersökning av Skolplattformen av Utbildningsförvaltningen. Ett urval av användare fick tycka till om miljardprojektet.

Över 1 000 lärare svarade på enkäten och den övergripande bilden uppges vara kritisk.

”Flera lärare beskriver att startsidan uppfattas som svårnavigerad, rörig och att det är svårt att få en överblick”, skriver man i rapporten.

De drygt 800 vårdnadshavarna som svarade gav också en kritisk bild.

”Skolplattformen beskrivs ibland som att den försvårar kommunikationen mellan skolan och vårdnadshavaren, i stället för att underlätta. Den bristande användarvänligheten gör att parallella kommunikationsvägar skapas för att säkerställa att information når fram.”

Läckta personuppgifter

Skolplattformen lanserades 2018 och blev omskriven redan 2019 för att ha läckt användarnas personinformation. Det handlade om lärares och elevers personnummer, samt elevomdömen som hade läckt.

I samband med läckan valde man att stänga ner plattformen tillfälligt.

Infomentor tar över

Systemet ersätts av en plattform kallad Infomentor, enligt tidning Vi Lärare. Enligt stadens it- och digitaliseringschef Patrik Kärkkäinen är leverantören ansvarig för samtliga delar av det nya it-systemet.

Infomentor kommer tas i bruk av Stockholm stad från och med hösten 2024 och ska användas för elevdokumentation, planering, bedömning och frånvaro- och närvarohantering, skriver man i ett pressmeddelande.

Plattformen används sedan tidigare i flera kommuner i Sverige. Bland annat Nacka, Dorotea och Leksand.