Forskningsfartyget Tara på väg till Sverige

Publicerad 2023-06-28

Franska forskningsfartyget Tara från The Tara Foundation genomför just nu ett forskningsprojekt i Östersjön. Den 19 juli anländer fartyget till Stockholm.

Det franska forskningsfartyget Tara som bedriver miljö - och klimatforskning i världshaven är på väg till Östersjön på en omfattande expedition. Fartyget kommer att insamla data från havsbotten 500 meter utifrån land på utvalda platser och den 19 juli går fartyget i hamn i Stockholm.

– Vi tar prover för att se hur den marina miljön mår i havet runt Skandinavien och Baltikum, berättar kaptenen och forskningsledaren Romain Troublé. Sedan starten 1989 har fartyget varit på 8 stora expeditioner på världshaven och syftet med forskningsbåten är att skapa medvetenhet om livet under vattenytan.

– Land och vatten för oss är skilda världar men inte för planeten. Kan vi visa på fakta om hur havet mår, ökar medvetenheten och förhoppningsvis viljan att skydda det, resonerar Troublé.

Hittills har 100.000 nya arter uppräckts sedan 1989 och 500 marina forskare har bidragit till 300 vetenskapliga artiklar. I år samarbetar The Tara Foundation tillsamans med Ocean Race och tävligsbåten Biotherm som samlar in data som analyseras av forskarna.

– Sedan starten i våras har vi hittat mikroplaster i samtliga vattenprover där tävlingsbåtarna passerat, berättar Roman Troublé.