Unikt klimatprojekt i årets The Ocean Race

Uppdaterad 2023-01-24 | Publicerad 2023-01-16

Unika mikroskop som ska inhämta klimatdata under The Ocean Race har monterats in i båtarnas skrov.

När The Ocean Race-båtarna startade från Alicante på sin 50:e världsomsegling i går, var det med extra dyrbar last. I år är var och en av de nio tävlingsbåtarna utrustade med avancerad mätutrustning och mikroskop från bland andra NASA. För första gången är seglingstävlingen ett unikt forskningsprojekt med syfte att inhämta status kring hur klimatförändringarna påverkar världshaven. Under de sex månaderna som racerbåtarna seglar kommer mätinstrumenten mäta vattnets pH och syrehalt, medan båten Biotherm även kommer att ta mikroskopiska bilder var 30 minut av plankton medan båten 11th Hour kommer mäta förekomsten av plastpartiklar etc.

– Detta är en unik möjlighet för oss forskare att inhämta vetenskaplig information om havets mångfald från platser som Söderhavet dit mänskligheten aldrig normalt tar sig, berättar Anna Oddone, doktor i molekylstruktur vid Tara Ocean Foundation som är en av de forskarna som kommer hantera inkommande data från The Ocean Race-båtarna.

- Den stora utmaningen för våra tekniker har varit att montera ett mikroskop som tar skarpa bilder i en ständigt krängande racerbåt, förklarar Paul Meilhat, skipper på Biothermbåten.

ANNONS