Per Bolund: ”Det har gjort mig jävligt förbannad”

Publicerad 2023-11-17

Efter snart 20 år i det politiska toppskiktet sätter Per Bolund nu punkt för sin politiska karriär.

Aftonbladet har följt det avgående språkröret under sista veckan i maktens centrum, där han ser tillbaka på tiden i regering, bråken med oppositionen och den kluriga relationen till Greta Thunbergs klimatrörelse.

– Fridays for future och Greta Thunberg säger att politik inte kommer att lösa problemen, att vi måste gå ut på gatan och de pratar om folkets makt och sånt där. Det bygger på en misstro.

På Flanderns jordiga vägar avverkar belgiska cykelentusiaster mången mil.

Bland cyklisterna uppstår ett fenomen som kallas ”belgisk tandkräm”.

Det är det bruna stänket av jord, smuts och vatten som kastas upp från bakhjulet på cyklar och träffar ansiktet på medcyklisterna.

Hos de som syresätter sig med öppen mun letar sig sörjan in i munnen.

Men fenomenet är inte unikt för Flandern. Även cyklister på Stockholms gator bjuds på den motbjudande anrättningen – särskilt när cyklister väljer bort stänkskärmar på sina blixtsnabba och svindyra cyklar.

Varje dag, oavsett väderlek, har Per Bolund tagit cykeln till jobbet i Stockholm som språkrör för Miljöpartiet. Snart är det över.

Det avgående språkröret har inga stänkskärmar.

– Jag kanske får skaffa det nu när du säger det sådär, säger Per Bolund och skrattar till när han uppmärksammas om det osolidariska i att bjuda på belgisk tandkräm.

Som cyklist har Bolund åtnjutit de ökade privilegier som partikamraten Daniel Helldén avsatt för cyklister under sin tid som trafikborgarråd.

– Det kommer jag alltid att vara tacksam för, säger Per Bolund om språkrörskandidatens infrastrukturpolitik i huvudstaden.

Längre än så kommer man inte i frågor om vem som bör ta över hans plats i partitoppen. Per Bolund lämnar över processen med varm hand till partikongressen som ska göra sitt val i helgen.

– Vi är en organisation som är så långt ifrån hierarkier som man kan komma. Man bör ha ett lyssnande ledarskap, ett ledarskap som är nyfiket på att höra om andra vägar, bilder och tankar än man själv har.

”Bara jag inte får en get någonstans i Afrika”

Per Bolunds sista vecka som språkrör inleds med en förberedelse inför partiledardebatten som ska handla om EU.

I oppositionsrollen ska Per Bolund attackera regeringens klimatpolitik och han prövar sina talepunkter mot sin pressekreterare på sitt arbetsrum i partiets lokaler i ledamotshuset vid riksdagen.

– Det finns ingen anledning att vara extra snäll bara för att det är sista debatten, säger Bolund till sin kollega.

Statsminister Ulf Kristersson (M) ska få höra att han varken når EU:s eller de svenska klimatmålen. SD ska få veta att de inte vill ta ansvar för klimatpolitiken. Ebba Busch attackeras i rollen som energiminister.

Bolund skrattar till.

– Det är så jävla uppenbart att de inte kan leverera.

Inför debatten på onsdagen uppstår också frågan om vad han ska få för presenter av de andra partiledarna när han tackas av. Han vet vad han inte vill ha.

– Bara jag inte får en get någonstans i Afrika, säger Bolund halvt på skämt under lunchen i riksdagens bespisning efter förberedelserna inför debatten.

Märta Stenevi och Per Bolund.

Om Greta Thunberg: ”Bygger på en misstro”

Det politiska livet har gjort Per Bolund mer envis. Det har också gett honom en förståelse för att förändring tar tid, även om han fortfarande är otålig.

– En av de svåraste bitarna med att vara politiker är att den naturvetenskapliga tidsskalan, med en koldioxidbudget som krymper, och den samhällsvetenskapliga tidsskalan, som kräver tid för saker att komma på plats, har varit svår att förena.

– Jag har känt en stress av att vi måste göra mer. Men det gör att jag är stolt över att vi lyckades fatta så många beslut trots jävligt dåliga förutsättningar med en riksdagsmajoritet som ville stoppa det mesta. Vi var på väg att nå klimatmålet med nollutsläpp 2045.

Per Bolund säger att han känt stort tvivel inom sin egen, gröna rörelse. Tvivel på om partiet skulle få igenom tillräckligt med politik för att vända de svenska utsläppsnivåerna.

– Fridays for future och Greta Thunberg säger att politik inte kommer att lösa problemen, att vi måste gå ut på gatan och de pratar om folkets makt och sånt där. Det bygger på en misstro. Jag är ändå stolt över att vi visat att det går att komma med lösningarna.

Har du alltså gott samvete inför nästkommande generationer?

– Ja, i så mått att jag vet hur mycket slit och hur många nätter jag lagt ner på att få politiken i en grönare riktning. Sedan kan jag inte säga att jag är säker på att vi kommer att klara den här planeten, att fixa ett klimat som vi och våra barn kommer att leva bra liv i.

– Vi har fått kämpa för varje reform som jag kan tycka är rena självklarheter. Flygskatten, till exempel, är bara en implementering av det som riksdagen ställt sig bakom massor med gånger, att varje transportslag ska bära sina egna kostnader. Ändå är det en otrolig kamp, man hotar med att fälla regeringar och misstroende mot statsråd.

Lovar att inte bli lobbyist

Onsdag och dags för EU-debatt. Bolund är nyklippt och klädd i grå kostym. När han repar sina anföranden på sitt arbetsrum gör han det stående.

Det spritter lite i benen och vänsterhanden åker in och ut ur byxfickan. Det är inte så mycket nervositet, mer förväntan.

Han klockar anförandet för att inte dra över på tiden, drar bara över med sex sekunder.

– Det funkar, säger han och rafsar ihop sina papper i portföljen innan han stegar iväg mot riksdagens kammare.

Väl där får han ingen get i Afrika.

Det blir slipsar, böcker och en regnponcho. Han får också lovord av sina partiledarkollegor. Magdalena Andersson kallar honom för sin parhäst på finansdepartementet (hon var finansminister när han var finansmarknadsminister).

Partikollegor på kansliet i riksdagen beskriver honom som nästan irriterande positiv. Man har hört honom komma i korridoren eftersom han ofta visslar glatt.

Fanns det aldrig tillfällen när du blev arg i politiken?

– Jo, det som gör mig arg är när man möter osakliga och osanna argument och undanflykter. Ett exempel på det är när Jimmie Åkesson säger att vi får det sämre än alla andra för att vi ska klara klimatet. Då vilseleder man svenska folket. Att försöka stå kvar i gamla lösningar när världen förändras är receptet på att hamna i ett fattigt Sverige. Det har skadat mycket och byggt upp motsättningar.

– Omställningen kommer att skapa problem och människor kommer att förlora sina jobb, så hur tar vi hand om det? Att man väljer den enkla vägen och sprider missuppfattningar och vilseleder. Det har gjort mig jävligt förbannad.

Vad vill du göra nu? Ska du bli styrelseproffs?

– Jag kommer inte att göra något jag inte tror på eller som inte bottnar i mina värderingar. Nu finns det massor med företag som är byggda med hållbarhet som kärna och som en del av affärsidén. Skulle jag kunna vara en del av det så skulle det vara jättekul.

Många politiker blir lobbyister, blir du det?

– Nej, det kommer jag inte att bli.

Nu sätter Per Bolund punkt för sin politiska karriär.