Shanghais seniorer dejtar på Ikea

Publicerad 2024-01-18

Kanske, kanske inte. Varje tisdag träffas äldre Shanghaibor på en Ikearestaurang i hopp om att hitta kärleken. Gruppdejtandet har pågått i tio år.

Det är oklart hur det började. Hyresvärden sägs ha muttrat.

Men de äldre i Shanghai fortsätter att samlas på det stora svenska möbelvaruhuset – för att dejta.

Varje vecka fylls kafeterian på Ikea i den kinesiska mångmiljonstaden av seniorer som hoppas möta den rätta. De svenska köttbullarna ratas, i stället dukas egen matsäck och till och med starkvaror upp på borden.

Ingen verkar veta vem eller vilka som initierade träffarna, men de har pågått varje vecka i ett decennium. Möbeljätten sägs inledningsvis ha varit måttligt förtjust och försökte avstyra träffarna, men gick bet. Nu heter det i stället från Ikea att butiken gärna vill erbjuda en plats där de äldre ”kan känna sig hemma och träffa vänner”.

Kina har närmare 300 miljoner invånare som passerat de 60. Av dessa är en fjärdedel singlar. Och till skillnad från förr är det inte givet att bo tillsammans med vuxna barn och barnbarn. Därmed ökar risken för ensamhet och isolering.

I vilken grad seniorerna på Ikea hittar kärleken där är okänt.

– Jag hörde från andra att framgångsgraden här är mindre än tre procent, säger en av stamgästerna – som dock blev ”lite kär” på en träff förra månaden.

Följ ämnen i artikeln