Här är vapnen Sverige ska skicka till Ukraina

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2023-01-19

Ukraina får nu flera olika slags vapen och materiel från Sverige. Viktigast är kanske det Ukraina länge bett om – vapensystemet Archer.

Archer

Archer är ett självgående artillerisystem, med åtta meter långa kanonrör monterade på lastbilar. Det har använts av det svenska försvaret sedan 2013. Det kan snabbt förflyttas, snabbt avfyras och har stor precision. Sverige har 48 Archer-pjäser. Den senaste levererades så sent som i november i fjol.

Archer är enligt Försvarets hemsida en utvecklad variant av artilleripjäsen Haubits 77B, där pjäsens överlavett har monterats på en tung terrängvagn.

Den maximala skottvidden för Archer är 30 - 50 km.

Stridsfordon 90

Stridsfordon 90 är ett bandgående stridsfordon. Det har ett torn som är helt vridbart hela vägen runt. Stridsfordon 90 bemannas av en vagnchef, en förare och en skytt. Dessutom kan upp till sju soldater åka med i ett utrymme baktill, enligt Försvarets beskrivning på hemsidan. I stridsfordonet finns avancerad datorutrustning för att sikta och skjuta även i rörelse och då sikten är begränsad.

Pansarvärnsrobot 57, även kallat NLAW

Enligt Försvarsmakten är roboten stridsvagnarnas skräck. Det kallas också NLAW, en förkortning av det engelska Next generation Light Anti-tank Weapon.

Det är från början utvecklat av Saab i början av 2 000-talet på uppdrag av det brittiska försvaret. Roboten har vidareutvecklats efter det. Den kan avfyras av en enskild soldat och kastas bort efter användning. Robot 57 kan avfyras från kort eller långt avstånd med olika banor, och kan avfyras även inifrån byggnader och trånga utrymmen.

Roboten kan avfyras på avstånd från 20 meter upp till 800 meter.

.

Vapenstöd hittills

Sverige har hittills skickat vapen till ett uppskattat värde av fem miljarder kronor till Ukraina.

I det senaste paketet, som uppskattas vara värt tre miljarder kronor, ingick ett luftvärnssystem med kvalificerad ammunition, kvalificerad ammunition till ett annat luftförsvarssystem, terrängbilar, kroppsskydd för soldater och vinterutrustning, som snödräkter, värmekaminer, tält och maskering.

I tidigare paket har Sverige bland annat skickat 15 000 pansarskott, andra pansarvärnsvapen och sjömålsrobot 17 till Ukraina.

Följ ämnen i artikeln