Uppskjutning av Discovery väntas på söndag

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-08

Det blev ingen uppskjutning av Discovery under natten mot fredagen.

Ett nytt försök kommer göras på natten mot söndagen, meddelar NASA.

Låga moln tvingade NASA att stoppa Discoverys uppskjutning natten mot fredagen.

– Vi gjorde vårt allra bästa och men kunde inte få klart för start. Vi saknade övertygande bevisning om att molntäcket hade klarnat, säger NASA:s uppskjutningansvarige Mike Leinbach till den väntande besättningen

Bättre nästa vecka

Nästa försök sker på lördag 20.47 amerikansk tid, det är 2.47 natten mot söndag svensk tid.

Nästa chans till uppskjutning var på fredag kväll 9.13 lokal tid (03.15 natten till lördag svensk tid), men då bedömdes vädret bli ännu sämre, med 90 procents risk för inställd färd på grund av starka vindar och en kallfront som sveper fram över Florida.

På lördag bedömdes chanserna något bättre, men ändå inte särskilt gynnsamma, 70 procents risk för inställd färd, även om man hopas att väderutsikterna kommer förbättras.

– I början av nästa vecka ser vi en förbättring. Vinden mojnar och det blir torrare väder, säger Matt Timmerman som är meteorolog på NASA.

Tidspress

Om Discovery inte skjuts upp innan den 17:e december, är det risk att man måste skjuta på starten till efter nyår. Anledningen är Discoverys datasystem som inte är konstruerat att kunna hantera nyåret då man går från den 365:e dagen till dag 1 på det nya året.

Men enligt Michael Griffin vid NASA känner man ingen press att hinna med uppskjutningen av Discovery innan den 17:e december.

– Vi har många dagar på oss och oroar oss inte för att klockan tickar. Tidsproblemet är irriterande med det är inte ett verkligen problem, eftersom vi vet hur vi kan hantera det, säger han.

NASAs tekniker har räknat ut ett sätt att hantera problemet med nyåret men man är inte så sugen på att testa om det verkligen fungerar – om det inte är nödvändigt.

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln