Medvedev vill utreda påstått valfusk

Publicerad 2011-12-11

Efter protesterna i Ryssland – nu har president Medvedev beordrat att det påstådda valfusket i Ryssland ska utredas.

– De gör det här för att försöka ge skenet av att det som händer i landet är normalt, säger Rysslandsexperten Lena Jonsson.

Redan förkryssade valsedlar, familjeröstning och valsedlar som helt enkelt inte räknades. I det ryska valet för en vecka sedan rapporterade privatpersoner och valobservatörer in omfattande valfusk till regerande Enade Rysslands fördel.

På Youtube la privatpersoner upp filmer från vallokalerna som visade felaktigheter.

Stora protester

I veckan har det hållits demonstrationer som är de största i landet under Putins tolv år vid makten.

Nu har president Dmitrij Medvedev beordrat att anklagelserna om valfusk ska utredas. Via sin Facebook-sida svarade han även på inkomna klagomål över det påstådda fusket.

– Medvedev försöker ge skenet av att det som händer i landet med alla stora protester är normalt. Men det är uppseendeväckande att så många gått ut på gatorna för att protestera, säger Lena Jonsson.

Medvedev har inte ställt sig bakom slagorden vid lördagens demonstrationer, där det bland annat skanderades "Ryssland utan Putin". Demonstrationerna samlade över 60 000 människor.

Förtroendet sargat för Putin

Flera bedömare anser nu att Vladimir Putins politiska anseende har skadats av anklagelserna om valfusk och de efterföljande protesterna.

– Putin har ett hårt arbete framför sig. Han har förlorat både Moskva och Sankt Petersburg, viktiga städer där allt brukar börja, säger Liliya Shevtsova, politisk analytiker, till Reuters.

Clinton krävde utredning

Även USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade efter valet att hon hade "allvarliga problem" med hur det ryska parlamentsvalet genomfördes och att hon ville se en fullständig utredning om eventuellt valfusk.