Chefsbytet skakar Dramaten

Uppdaterad 2014-05-23 | Publicerad 2014-05-22

Stockholms stadsteaters nuvarande teaterchef, Eirik Stubø, lämnar sin ensemble och blir Dramatens nye teaterchef i början av nästa år.

Beslutet upprör Dramatens skådespelare.

– Folk får reagera som de vill, säger Eirik Stubø till Aftonbladet.

Det står nu klart att Dramatens nye chef blir Eirik Stubø, Stockholms stadsteaters nuvarande teaterchef.

I och med sitt nya jobb på Dramaten lämnar Eirik Stubø sin ensemble på Stadsteatern.

Flitigt anlitad regissör

Många hade trott att regissören Stefan Larsson skulle ta över som teaterns nye chef. Han är en av Dramatens flitigast anlitade regissörer och har satt upp en rad föreställningar som har blivit framgångsrika. Under våren är han aktuell med Rickard III på Stora scenen. 

Eirik Stubø tog över som teaterchef på Stadsteatern hösten 2013 efter att Benny Fredriksson hade blivit chef för hela Kulturhuset.

Att Eirik Stubø blir Dramatens nye chef upprör teaterns skådespelare. En av dess medarbetare som har brusat upp över beslutet är Marie Göranzon, som tycker att det är fel att Dramaten rekryterar en person från en annan teater.

”Större ansvar”

– Jag är chockad, det är femtio år sedan jag kom in på scenskolan och jag kan säga att jag aldrig varit med om något liknande av omoral i mitt liv, säger hon till Dagens Nyheter.

När Aftonbladet söker Göranzon vill hon inte kommentera tillsättningen ytterligare.

Eirik Stubø berättar för Aftonbladet att han för en kort tid sedan blev uppringd av Dramatenstyrelsens ordförande Daniel Sachs, som ville träffas.

– Jag blev erbjuden jobbet och pratade med Kulturhusets chef Benny om detta. Vi fattade ett beslut och i går blev det klart, säger Eirik Stubø.

Han beskriver det nya chefsjobbet på Dramaten som ett uppdrag som innebär ett större ansvar och en större frihet än tjänsten på Stadsteatern, där han har varit en av sex chefer under det senaste halvåret.

Många är besvikna

– Jag har varit konstnärlig ledare på Stadsteatern under en kort tid, men jag har regisserat där sedan 2008. Det har varit många fantastiskt fina år på Stadsteatern, men nu blev jag erbjuden ett annat sorts jobb. Sedan är det problematiskt att lämna så pass tidigt, men nu blev det så.

Eirik Stubø förklarar att många av hans kollegor på Stadsteatern är besvikna över beslutet. Att även Dramatens medarbetare ska vara upprörda över rekryteringen har han bara hört talas om lite grann.

– Jag har bara fått höra, men inte läst, att någon ska vara upprörd. Det kan jag förstå att man kan vara. Folk får reagera som de vill.

Om några dagar ska han träffa Dramatens personal för första gången. Om han är orolig över hur han ska bli mottagen på sitt nya jobb är inget som han funderar över.

”Vill presentera mig”

– Jag vill vänta tills jag har mött den och fått presentera mig innan jag tänker så mycket på det. Jag vill presentera mig på ett bra sätt. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det nu.

Eirik Stubø tillträder tjänsten den 1 januari 2015.