"Vi vet inte hur många som saknas"

Publicerad 2014-12-30

Sjömän döda i försöken att bogsera färjan

Färjeolyckan i Adriatiska havet har nya offer.

Två sjömän dog i försöken att bogsera eldhärjade Norman Atlantic.

Ansvariga myndigheter har samtidigt ingen aning om hur många som saknas.

– Det är också därför vi fortsätter sökinsatsen, säger Maurizio Lupi, Italiens transportministern, enligt The Independent.

Minst tio människor har dött efter att färjan Norman Atlantic i söndags började brinna. Omkring 40 uppges saknas. Men siffrorna är osäkra. Dödsantalet kan komma att stiga och hur många de saknade faktiskt är, vet inte ansvariga myndigheter rapporterar flera medier.

Italiens transportministern, Maurizio Lupi, hävdar att det finns brister i färjans dokumentation över hur många som fanns ombord. Det ska också vara orsaken till förvirringen över antalet saknade.

Sökinsatsen fortsätter

Antingen var listan felaktig från start eller så rapporterades inte vilka som klivit av färjan vid ett stopp vid hamnstaden Igoumenitsa. Maurizio Lupi utesluter heller inte att passagerarlistan är felaktig. Där fanns exempelvis två personer med samma namn, men senare visade det sig att det bara var en resenär som hette så.

427 personer har räddats, men enligt listan färdades 475 passagerare med Norman Atlantic. Tidningen The Independent uppger att italienska myndigheter har sagt att det är bokningsreservationer som listats.

På tisdagen har sökinsatsen efter saknade fortsatt.

– Vi kan inte säga hur många som saknas. Det är också därför vi fortsätter sökinsatsen, sa Maurizio Lupi sent i natt.

Sjömän bland de döda

På tisdagen fick olyckan ytterligare två offer – två albanska sjömän, skriver italienska flottan på Twitter. Männen deltog i försöken att säkra färjan, som är på drift. Den kabel som höll samman bogserbåten med fartyget brast och fastnade i en propeller, och det var i samband med detta som de två skadades så allvarligt att de avled, enligt albanska myndigheter.

Norman Atlantic har undersökts under dagen för att hitta eventuella bränder, skriver AP.

– Det ryker fortfarande, säger Martijn Schuttevaer, talesperson för det holländska företaget som ansvarar för bärgningen.

Vart färjan ska föras är fortfarande oklart. Men försök att bärga den, ska inledas.