Ranstorp: "Inte en välplanerad attack"

Publicerad 2014-12-15

Motivet för gisslantagandet på Lindt Chocolate Cafe är ännu okänt.

– Såna här incidenter brukar vara mer dödliga när det har en terrorkoppling, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare.

Magnus Ranstorp var nyligen i Australien på en konferens om just terror och beskriver ett uppskruvat läge.

– Det är ett väldigt spänt läge generellt sett i landet, med många som reser till Syrien för att kriga. Man har börjat med ganska drastiska åtgärder med att ta pass och slå till mer offensivt mot terrormisstänkta.

De pågående händelserna i Sydney sker bara några timmar efter att landets polis gripit två män som ska ha planerat en terroristattack i Australien. Det finns dock ingen uttalad koppling mellan de männen och den ensamme man som fortfarande efter åtta timmar belägrat Lindt's chocolate cafe. Polisen ska även tidigare ha gripit en man 200 meter från kaféet, australiensisk polis har dock klargjort att det inte var relaterat till gisslansituationen.

Oklart varför

Motivet bakom gisslansituationen är fortfarande oklar.

– Det är jättesvårt säga varför, det ser ut som en enkel attack än så länge. Det finns frågor om tillvägagångssättet, varför så många frisläppta eller gisslan som lyckats fly?

En svart Shahada-flagga, som ska höra till extremistorganisation Jabhat al-Nusra, har setts i fönstret på kaféet.

"Brukar vara mer dödligt"

Än så länge har ingen mist livet i attacken.

– Sådana här incidenter brukar vara mer dödliga om det har en terrorkoppling eller om det nu är en enskild person med psykiska problem. Det här är ingen välplanerat attack, säger Magnus Ranstorp.

Höjd terrorvarning

Platsen för attacken, Martin Place, är en ytterst känd och publik plats.

– Just den här platsen har varit utpekad tidigare i terrorsammanhang efter att man successivt höjt terrorvarningen i landet. Man har varit väldigt alert på detta och gjort många arresteringar av terrormisstänkta med kopplingar till Syrien-krigare.