Man håller stort antal gisslan på kafé

Publicerad 2014-12-15

En beväpnad man som kallar sig själv "The Brother" håller minst ett dussin personer gisslan på ett kafé i Sydney.

Några ur gisslan har setts hålla upp en svart flagga med arabisk text mot ett fönster.

– Det är väldigt många där inne, säger servitören Bruno som jobbar på kaféet, till Sydney Morning Herald.

Dramat som började på förmiddagen lokal tid går nu in på sin trettonde timme. En man, som sägs vara i 40-årsåldern, har barrikaderat sig inne på Lindt cafe i Sydneys affärskvarter och håller uppemot ett 30-tal personer som gisslan.

– Vi kan bekräfta en beväpnad gärningsman håller ett okänt antal personer gisslan, säger poliskommissionären i New South Wales, Andrew Scipione, under en presskonferens.

Mannen kallar sig själv "The Brother" och polisen utreder om han är en ensamvarg som agerar på eget initiativ eller om han har koppling till något större terroristnätverk.

Motivet ännu oklart

Polisen har kontakt med gisslantagaren men är tystlåten om hur kommunikationen ser ut och eventuella krav.

Utanför kaféet Lindt chocolate shop står poliser med dragna vapen. Man har stängt av trafik och tunnelbanan utanför byggnaden samt evakuerat flera byggnader. Man är på plats med ett stort antal tungt beväpnad personal, men också förhandlare.

Vid kvart i sex-tiden på morgonen sågs tre personer springa ut från byggnaden. På TV-bilder syntes hur först två personer kom springande ur en bakdörr. Kort efteråt sprang en man, till synes en ur personalen, ut ur en annan dörr på baksidan. Någon timme senare lyckades ytterligare två gisslan fly. Totalt har fem gisslan lyckats fly från kaféet.

Polisen vill inte uppge om personerna släppts eller om de själva lyckats fly.

Inte en IS-flagga

Området kring Martin Place tillhör de mest kommersiella kvarteren i Sydney. Bland annat ligger den australiska centralbanken vid torget.

På den flagga som gisslan tvingats hålla upp i fönstret står det skrivet "det finns ingen gud förutom Allah" och ”Muhammed är guds budbärare”, rapporterar smh.com.au. Det ska inte vara samma flagga som används av terroristorganisationen Islamiska Staten (IS) i Syrien och Irak, som några medier tidigare uppgett, skriver TT.

Tidigare under måndagen spreds uppgifter om att mannen uttryckt krav om att få en IS-flagga levererad, samt krävt att få prata med premiärminister Tony Abbott.

Fördömer agerandet

Australiens stormufti har släppt ett uttalande där han fördömer gisslansituationen.

”Stormuftin och Australiens nationella imam-råd fördömer denna kriminella handling klart och tydligt och handlingar av den här typen av handlingar fördöms till fullo inom Islam”, lyder uttalandet, rapporterar BBC.

Man framför också sitt full stöd till personerna i gisslan och deras familjer samt hoppas på en fredlig lösning på situationen.

Operahuset evakuerades

En kvinna ska på morgonen ha sett en man gå in på kaféet med en blå sportväska med ett vapen i och då slagit larm. Gisslandramat ska ha inletts vid 09.45, lokal tid.

Servitören Bruno jobbar på Lindt chocolate shop och skulle börja jobba vid 10 på morgonen.

– Jag märkte att dörren var låst. Den är aldrig låst. Där inne såg jag en kille som såg ut att övervaka allting. Han stod upp medan alla andra satt ner. Det är väldigt många där inne, säger han.

En polisinsats pågick också vid det välkända operahuset i Sydney. TV-kanalen uppger att ett okänt paket ska ha hittats i byggnaden. Efter ett par timmar tilläts personal återvända till huset, men allmänheten släpptes inte in.

Kallat till krismöte

Austaliens premiärminister, Tony Abbott, har kallat in regeringens Nationella säkerhetsråd för ett krismöte, med anledning av situationen vid Martin Place.

– Vi vet inte vad gärningsmannen har för motiv. I den här stunden går våra tankar till de personer som sitter fast i den här situationen. Jag vill uppmana alla australier att fortsätta med sina liv som vanligt i dag, säger Tony Abott vid en presskonferens, strax innan 03 under natten mot måndag.

– Detta är uppenbart en djupt oroande händelse men alla australier kan känna sig säkra på att våra polis- och säkerhetsstyrkor är väl utbildade och utrustade och agerar på ett grundligt och professionellt sätt, sa han tidigare i ett uttalande, rapporterar TT.

Tidigare under morgonen, australisk tid, greps en man som misstänks för terrorism-relaterade brott i Sydney, skriver The Daily Telegraph.

Texten uppdateras