"Persbrandt ville bli smalare”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

Skickade tillbaka bild för retusch – tre gånger

Han har jobbat med några av världens främsta kändisar.

Nu berättar modefotografen Henrik Halvarsson om kändisarnas krav vid retuscheringar.

– Persbrandt hade extrema krav, säger han.

Med dagens digitala teknik är foto billigare och mer tillgängligt för alla. Allt är också mycket enklare: du behöver inte kunna fotografera särskilt bra för att få till en drömbild – det räcker att vara duktig på efterbehandlingsprogram som till exempel Photoshop.

Speciellt inom reklam– och modevärlden är det snarare regel än undantag att bilder retuscheras. Men det är inte bara för reklamannonser i glassiga magasin som fotograferna manipulerar verkligheten i bilderna. Även på porträttbilder vill den porträtterade ofta ändra det de inte är så nöjda med.

Såg för tjock ut

En av de som har blivit fotade av Henrik Halvarsson är skådespelaren Mikael Persbrandt. Han skickade tillbaka sina porträttbilder för mer retuschering – flera gånger. Inte mindre än tre retuscheringsomgångar krävdes innan han var nöjd med resultatet.

Orsaken? Han tyckte att han såg för tjock ut.

– Det är faktiskt inte så vanligt att folk har önskemål, men det händer. Fast kanske inte just en manlig medelålders skådis som vill bli smalare. Han hade lite extrema krav, säger Henrik Halvarsson.

Intensiva ögon

En annan av de stjärnor som Henrik Halvarsson har fotat är före detta Spice Girl och fotbollsfrun Victoria Beckham.

Bilderna av henne är i en varmt guldbrun nyans, hon ser ut att ha sammetshy, samtidigt sticker de intensivt bruna ögonen ut ur bilden. En bild som på flera sätt förstärkts.

– Ja, det stämmer. Jag bestämmer ju om jag vill göra en gul eller blå bild och förstärka det jag vill. På så sätt manipulerar man ju, men man byter inte direkt från gröna till blå ögon eller något sådant, säger Henrik Halvarsson.

Han fortsätter:

– Det är ju ingen ny grej, det här med att fixa till bilder. Det har man nog gjort i alla tider. Jag tror inte att porträttmålarna på 1700–talet målade dit kungarnas finnar direkt.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln