På islamisternas dödslista

Publicerad 2013-04-28

Fyra av hans vänner är fängslade, en har blivit mördad, själv anfölls han av knivbeväpnade män.

Nu gömmer sig bloggaren Ahmed Nadir i Sverige från våldsamma islamister i hemlandet.

– Jag kommer att bli dödad om jag åker hem, säger han till Aftonbladet.

IT-entreprenören Ahmed Nadir sitter på en utomhusservering i centrala Stockholm och huttrar i aprilkylan. Han har varit i den svenska huvudstaden tidigare. Även årets affärsresa till Europa var planerad sedan länge. Men den här gången vet han inte när han ska få åka hem.

– Min far ringde och sa "du får inte komma tillbaka". De kommer att döda dig också.

"Hackades till döds"

Den 15 februari blev hans vän, bloggaren Rajib Haidar "hackad till döds". Han hittades död utanför sitt hem i Bangladeshs huvudstad Dhakka. Fem unga män knutna till en islamistgrupp har erkänt mordet.

En vecka senare kunde samma sak ha hänt Ahmed Nadir. Han var på väg till familjens hus från jobbet när två män på en motorcykel dök upp bakom honom. En av dem höll en lång kniv i handen. Men Ahmed Nadir lyckades värja sig. Grannarna rusade till hans hjälp.

– Det är ett under att jag inte blev skadad, säger han.

"Sårat religiösa känslor"

Några veckor senare greps fyra bloggare. De misstänks för att ha "sårat religiösa känslor", enligt en lag från 1860 som kan ge upp till tio års fängelse.

Vad är det deras "brott" då?

 Själv fick Ahmed Nadir många hot när han på sin Facebook skrev "om det här är islam då är jag inte muslim". Han syftade på förföljelsen av bloggarna. Några är uttalade ateister, andra inte. Det som de har gemensamt är att de vill att deras hemland ska vara sekulärt och tolerant.

Dödsstaff för hädelse

Konflikten mellan sekularister och fundamentalister har pågått länge i Bangladesh. Men det kulminerade i början av februari i år. Då föll domen mot Abdul Quader Mollah, generalsekreterare i det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami. Mollah dömdes till 40 år i fängelse för att ha huggit huvudet av en poet, våldtagit en 11-årig flicka och skjutit 344 människor i samband med kriget 1971 då Bangladesh bröt sig loss från Pakistan.

Domen var för mild, ansåg många. Protesterna började i sociala medier, men så småningom samlades hundratusentals människor på Shahbag-torget i centrala Dhakka. Ahmed Nadir och de andra bloggarna anses vara centralfigurer i Shahbag-rörelsen.

Våldsamma islamistiska grupper vände sig mot demonstranterna. De kräver att hädelse förbjuds enligt grundlagen och att de som bryter mot lagen straffas med döden. Även deras demonstrationer samlade hundratusentals människor. En dödslista med namn på 84 sekulära bloggare, där Ahmed Nadirs namn är med, publicerades på flera sajter, berättar han.

"Regeringen blidkar islamisterna"

– Det handlar inte bara om olika syn på domen mot Mollah, utan vilket samhälle Bangladesh ska vara, säger Ahmed Nadir.

Bangladeshs premiärminister har sagt att hon inte vill förbjuda hädelse i grundlagen. Men Ahmed Nadir och de andra bloggarna ser gripanden som regeringens försök att blidka de högljudda islamisterna.

31 mars, när han var på resa i Europa, kom polisen hem till hans familj.

– Jag tror att de ville gripa mig för att mitt namn finns på fundamentalisternas lista som de har lämnat till regeringen, säger han.

Internationell uppmärksamhet

Händelserna i Bangladesh har väckt internationell uppmärksamhet. Den 2 maj planeras protester i flera storstäder i USA och Europa. Här i Sverige får Ahmed Nadir stöd av förbundet Humanisterna som leds av förläggaren Christer Sturmark och där före detta Abba-stjärnan Björn Ulvaeus är medlem.

– Vi kräver att han får asyl och att Sveriges regering markerar att man värnar religions- och yttrandefriheten, säger Bengt Westerberg, styrelseledamot i Humanisterna.

Livet rasar samman

Ahmed Nadir har svårt att sova om nätterna. Hans far fick stroke nyligen, hans fru har ansökt om skilsmässa, hans företag vräktes ur sina lokaler. Nu har han har bestämt sig för att söka uppehållstillstånd i Sverige.

– Hela mitt liv håller på att rasa samman, säger han.