Experten: Alla ombord på den brinnande färjan riskerar att dö

Uppdaterad 2014-12-29 | Publicerad 2014-12-28

Över 100 personer, varav en uppges vara svensk, är fast på den brinnande färjan utanför Italiens kust.

Enligt experten Jan Wisén är situationen för passagerarna oerhört allvarlig.

– Färjan riskerar att sjunka, säger han.

Branden på den italienska passagerarfärjan Norman Atlantic bröt ut före gryningen på söndagen. Färjan, som hade över 400 passagerare ombord, befann sig då utanför Greklands kust.  

En person har dött efter att ha försökt fly från infernot ombord. Fler än 100 personer väntar desperat på räddning.

Att räddningsarbetet tagit så lång tid förvånar Jan Wisén, biträdande avdelningschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det är anmärkningsvärt att man inte har lyckats evakuera. Det tyder på att väderförhållandena är väldigt svåra, säger han.

Sista utvägen

När det börjar brinna på en färja ska branden i normalfallet kunna släckas ombord. Går inte det ska färjan så snabbt som möjligt transporteras till hamn. Att evakuera människor från ett fartyg ute till havs, som nu sker från Norman Atlantic, är det en sista utväg.

– Det är ett worst case scenario. Man försöker undvika det så långt det går. Det är en väldigt komplicerad situation. I den här situationen med dåligt väder och panikslagna passagerare blir det extra farligt, säger Jan Wisén.

”Måste bort från båten”

De hårda väderförhållandena har gjort det omöjligt att borda färjan med räddningsfartyg. I stället har människor evakuerats med helikoptrar. Det är mycket tidsödande.

– Man får ta dem en och en. Det tar väldigt lång tid, säger Jan Wisén.

Varför tror du att det inte har gått att få branden under kontroll?

– Det är svårt att spekulera om det. Man ska ha utbildad personal och utrustning för att klara av det. Det ser ut som att något fallerat, men vad det är går inte att säga i nuläget, säger Jan Wisén.

Han fortsätter:

– Det värsta är att man har en okontrollerad brand ombord. Det leder till en väldig hetta och rökutveckling. Miljön är extremt farlig för de här människorna, de måste bort från båten så fort som möjligt.

Färjan kan sjunka

Kvällsmörkret som nu dragit in försvårar det mycket komplicerade räddningsarbetet ytterligare. Situationen är så allvarlig att alla ombord riskerar att omkomma, enligt Jan Wisén.

– Läget blir helt omöjligt till slut. Fortsätter branden okontrollerat riskerar man att färjan sjunker. Men hur snabbt det kan gå är omöjligt att säga i nuläget, säger han.

Följ ämnen i artikeln