Aidsforskare döda i kraschen

Uppdaterad 2014-07-21 | Publicerad 2014-07-18

Svenska experten: Totalt oväntat

Aidsforskare på väg till Australien fanns ombord det nedskjutna MH17.

Uppemot 100 passagerare var på väg för att delta i en aidskonferens.

– Jag blir naturligtvis bestört, säger Lars-Olof Kallings, 84, före detta generalsekreterare för International AIDS Society.

Planet från Malaysia Airlines försvann på torsdagen från radarn vid 16.15, svensk tid. Mycket tyder på att det skjutits ned med hjälp av en luftvärnsrobot.

Alla 298 personer ombord dog. Bland de omkomna fanns flera framstående aidsforskare. De var på väg till den 20:e internationella aidskonferensen, som hålls i Melbourne, Australien, skriver Wall Street Journal.

”Legat i framkant”

– Det har bekräftats att ett antal personer som var på väg hit var forskare: medicinska vetenskapsmän, doktorer, folk som har legat i framkant när det gäller att hantera aids världen över. Den exakta siffran är ännu inte känd, men det är utan tvekan en avsevärd siffra, säger australiske politikern Denis Napthine till AP.

Internationella aidssällskapet, som organiserar konferensen, bekräftar också att ”kollegor och vänner” var ombord flight MH17.

”I den här oerhört sorgsna och känsliga tiden står IAS (International Aids Society. red. anm) med vår internationella familj och sänder våra kondoleanser till de närmast anhöriga till dem som förlorats i den här tragedin”, skriver organisationen i ett uttalande. 

Svensk expert chockad

Lars-Olof Kallings, 84, är före detta generalsekreterare för International AIDS Society, IAS, och har sedan 1985 varit en av strategerna bakom den globala kampen mot hiv.

Att flera gamla kollegor till honom fanns ombord på det nedskjutna MH17 beskriver han som tragiskt.

– Det kom minst sagt oväntat, säger han till Aftonbladet.

Lars-Olof Kallings var med när sällskapet grundades i Stockholm 1988 och har varit aktiv inom det i nästan 20 år. Han berättar att de internationella konferenser som IAS arrangerar brukar ha minst 20 000 deltagare.

– Konferenserna är väldigt viktiga som ögonöppnare och som vägledning för forskning, säger han.

”Blir bestört”

Hur många aidsforskare som fanns ombord på planet är fortfarande okänt. Vilka medlemmar i forskningssällskapet som var med är också oklart. Därför vet Lars-Olof Kallings inte om det var personer som han kände personligen som förolyckades.  

– Det är sannolikt, men jag vet inte vilka det var. Men det är mycket troligt att det var kollegor som jag kände. Konferenserna är så enorma, så det är klart att en figur som jag som hållit på länge känner väldigt många. Det är stort, så jag kan inte känna alla.

När Lars-Olof Kallings fick höra om det nedskjutna planet och att kollegor till honom fanns ombord blev han omskakad.

– Jag blir naturligtvis bestört. Eftersom den internationella luftfarten är så utvecklad är det här totalt oväntat. Inte väntar man sig att den internationella luftfarten med all sin bekvämlighet och säkerhet ska innebära en dödsrisk.

Huruvida olyckan kommer att påverka den fortsatta aidsforskningen tycker Lars-Olof Kallings är svårt att svara på.

– Det vet man aldrig. Det är så med vetenskapen att det är det oväntade som händer. Någon som var med kanske satt inne med en nyckel till problem. Jag gissar att det får konsekvenser för forskning.

”Har förlorat giganter”

Owen Ryan är chef för konferensen i Melbourne. Han menar att världen har förlorat ”giganter”, även om han i natt inte kunde bekräfta namnen de som omkommit. Han vet inte om konferensen kommer att hållas ändå, men ska återkomma med besked om detta.

Fyra till fem personer som ska ha funnits ombord och varit på väg till Melbourne har namngivits i sociala medier. Bland dem finns den framstående nederländske forskaren Joep Lange som bland annat jobbat med att förhindra spridning av viruset från mor till barn. Han var tidigare ledare för Internationella aidssällskapet.

Andra forskare från Nederländerna och Världshälsoorganisationen, WHO, har också nämnts.

Enligt brittiska The Guardian finns det obekräftade uppgifter om att så många som 100 av planets passagerare var på väg till Melbourne för att delta vid konferensen.