Dödsfallen i Ljungby polisanmäls

Publicerad 2015-05-05

Ett av de äldreboenden där folk insjuknat.

Polisen i Ljungby har upprättat en anmälan om vållande till annans död. Detta efter att två åldringar avlidit i samband med den misstänka matförgiftningen på kommunens äldreboenden, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Det är för att vi vill ha obduktionen utförd nere i Lund, på rättsmedicin. Vi vill ha dödsorsaken fastställd för att kunna göra något mer, säger Anders Karlsson, lokalpolischef i Ljungby, till SVT.

Anmälan är inte riktad mot någon enskild person, och det hela skulle kunna landa i någon form av oaktsamhetsbrott enligt polisen.

Samtidigt inväntar kommunen svar på om det var hallon i en dessert som orsakade utbrottet av vinterkräksjuka. Prover har bland annat skickats till Livsmedelsverket.

– Just det här viruset tar några dagar att odla fram, det är därför det dröjer, säger Carina Karlund, informationschef i Ljungby kommun.

En person vårdas fortfarande på sjukhus, men har lämnat akutavdelningen. Dessutom har ytterligare tre personer har insjuknat sedan i går, men har inte behövt uppsöka sjukhus. Totalt drabbades ett sjuttiotal vårdtagare och personal.

TT