Jimmie Åkesson i möte med talmannen

Uppdaterad 2019-10-15 | Publicerad 2010-09-20

”Samtal kring praktiska frågor”

Jimmie Åkesson har nu bokstavligt talat tagit klivet in i maktens korridorer.

Under måndagsförmiddagen satt Sverigedemokraternas partiledare i möte med Riksdagens talman.

– Det var mest praktisk information, sade Åkesson efteråt.

Vid kvart över elva anlände Jimmie Åkesson, flankerad av tre livvakter, till riksdagshuset för att träffa Riksdagens talman Per Westerberg.

– Talmannen ringde oss och ville träffas, sade Sven-Olof Sällström.

”En välkomsthälsning”

Mötet var inriktat på praktiska frågor, enligt talmannen och Åkesson själv.

– Det kändes högtidligt, sade Jimmie Åkesson till Aftonbladet efteråt.

– Talmannen informerade mest om praktiska saker och han försäkrade att han skulle behandla oss korrekt.

– Det är i linje med den demokratiska processen att bjuda in till ett första samtal med företrädare för ett nytt parti, skriver Westerberg i ett pressmeddelande.

”Beredda att förhandla med alla”

Jimmie Åkesson vill i nuläget inte ge några besked om hur partiet röstar i en eventuell misstroendeförklaring mot regeringen.

– Det är fortfarande en hypotetisk fråga som vi kommer att ha anledning att ta ställning till i partiledning och riksdagsgrupp så småningom. Det är inget vi har diskuterat. Det finns många scenarier och det är omöjligt att i det här läget ta ställning till alla de, sade han till TT efter ett möte med talmannen.

Gäller det fortfarande att ni inte är beredda att stödja Mona Sahlin som statsminister?

– Jag har sagt väldigt tydligt att vi kommer inte aktivt att stödja Mona Sahlin som statsminister. Däremot är vi beredda att samtala och förhandla och samarbeta med alla partier i riksdagen.

Men innebär inte det att ni inte har särskilt mycket att hota alliansen med? Vad ska de frukta om ni ändå inte stödjer Sahlin?

– Vi är beredda att samtala och förhandla med alla partier i riksdagen under förutsättning att vi får någonting tillbaka. Det som ger oss mest tillbaka också har stora förutsättningar att bilda en regering.

ANNONS