"Ett normalt uppskjut - helt fantastiskt"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-10

Orlando Sentinels rymdexpert berättar om uppskjutet

Trots att John Cutter, tidningen Orlando Sentinels rymdexpert, bevittnat flera rymdfärjor lyfta är det alltid med samma fascination i startögonblicket.

– Man blir som ett barn, man glömmer att man är där på grund av jobbet och bara stirrar på det vackra spektaklet, berättar han för aftonbladet.se.

I Florida är rymdfärjor som lyfter en stor händelse. Människor brukar samlas utomhus för att titta på ljusfenomenen när färjan lyfter. Alla lokala medier bevakar händelsen, och även alla nationella tidningar och tv-kanaler. John Cutter är journalist på tidningen Orlando Sentinel, och det här är den femte uppskjutningen han bevakar.

– Varje gång är man lite orolig att något ska gå fel. Sedan kommer själva uppskjutningen, och det är otroligt. Först kommer det fantastiska ljuset och några sekunder senare ljudet. Nu är alla väldigt uppspelta och lättade att allt verkar ha gått väl, berättar han för aftonbladet.se.

Christer Fuglesang och den övriga besättningen på Discovery kom upp på andra försöket.

– Det är ganska normalt. En del kommer iväg redan första gången, andra får vänta ännu längre. Det här var ett normalt uppskjut utan några konstigheter.

Men trots att Cutter är van rymdjournalist upphör han inte att fascineras vid varje uppskjut han tittar på.

– Alla som ser en rymdfärja lyfta blir helt tagen. Man glömmer att man är där för att jobba, och bara stirrar. Det spelar ingen roll vad man egentligen tycker om rymdfärder, att de är onödiga och kostar mycket pengar, ingen kan låta bli att fascineras.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln