Christianias nya kris: Mord, knarkhandel och nyinflyttning

Håller den gamla fristaden på att gå upp i rök? • ”Ett moment 22”

Publicerad 2023-09-24

Kriminella gäng har tagit över langargatan Pusher Street.

Någon skjuts ihjäl mitt bland turisterna.

Samtidigt vill staten bygga hyreskomplex för hundratals på fristadens mark.

– Det kommer att komma snobbiga curlingbarn, säger infödde christianiten Carl Oskar Strange.

På ytan är allt sig likt: Ett myller av vildvuxen arkitektur i alla tänkbara färger, en bilfri stadsdel med ett rikt utbud av kaféer, restauranger och lokalt hantverk.

Carl Oskar Stranges svenska mamma flyttade som 18-åring in i fristaden mitt i Köpenhamn, som ensidigt hade utropat ett självstyre. Nu är den under förvandling.

Carl Oskar Strange är infödd christianit, utbildad glasmästare och delägare i Christiania Bryghus där man brygger öl smaksatt med hampa.

Carl Oskar tror att hans son, som föddes 2020, nog hör till den sista generationen som får växa upp i det ”gamla Christiania”.

– Om tio år kommer det att vara helt annorlunda. Om vi säger att det är till 20 procent normaliserat nu, så kommer det att vara det till 60–70 procent om tio år.

”Socialt experiment”

Fristaden föddes 1971 när husockupanter slog sig ner i byggnader som försvarsmakten lämnat. Det första stora klivet mot normalisering togs när ägandet av mark och byggnader reglerades och ett avtal upprättades med den danska staten 2012.

Nu väntar nästa: Förhandlingar pågår om att bygga allmännyttiga bostäder på totalt 15 000 kvadratmeter för 300 nya invånare på Christiania, där det i dag bor cirka 1 000 människor.

Det blir ett socialt experiment när Christianiaborna själva inte längre kan bestämma vem som ska få flytta in, konstaterar Carl Oskar Strange.

– Nu tror jag att det kommer att komma in många fler vanliga människor, snobbiga curlingbarn som kanske inte vill vara så aktiva på vårt lilla ställe.

Känner sig lurade – av staten

Hulda Mader, talesperson för Christiania, beskriver en känsla av att ha blivit lurad.

Avtalet med staten från 2012 innehöll visserligen en paragraf om bygge av 15 000 kvadratmeter ny bostadsyta. Men christianiterna tolkade det bara som en möjlighet att bygga nytt i framtiden – inte att det skulle bli ett tvång.

Under hot om uteblivna statliga lånegarantier har christianiterna tvingats till förhandlingsbordet.

– Folk är inte superbegeistrade. Vi försöker tona ned det och göra det mer christianitiskt, säger Hulda Mader.

Christianias talesperson Hulda Mader har bott i fristaden sen 80-talet.

Hulda har bott här sedan 1984. Hon vill gärna likna Christiania vid en landsbygdsby mitt i storstan, ett litet samhälle där alla känner sina grannar utan och innan.

Hon visar oss runt i en stadsdel där turister från när och fjärran dominerar gatubilden. Christiania är ett av Köpenhamns mest populära turistmål.

Medelålders par selfies framför graffitimålningarna, skolklasser är på studiebesök med sina lärare och pensionärer i grupp guidas runt av christianiter.

Ilska mot gängen på langargatan

Den 100 meter långa gatstumpen Pusher Street, där maskerade män säljer droger till turistmassorna, gör att liknelsen med en idyllisk landsbygdsby haltar.

– De bryr sig inte om Christiania, de vet ingenting om Christiania och de är bara här för att tjäna pengar, säger Hulda Mader om de svartklädda langarna.

När vi kommer fram till gatan där haschkommersen pågår tar hon en lång omväg och varnar oss för att gå in – särskilt med synliga kameror.

På langarnas gata har tre människor mördats bara under de senaste två åren – senast en gängledare den 26 augusti. Fyra andra personer, som bara råkade vara där, på fel plats vid fel tid, skadades i skottlossningen.

Moment 22

Den danska regeringen har reagerat på våldet med löfte om nya lagskärpningar – skräddarsydda för att strypa haschefterfrågan på Pusher Street: Den som ertappas med haschinnehav i Christiania ska riskera höga böter redan vid första gripandet. Händer det igen blir det fängelse.

Christiania kräver samfällt att Pusher Street ska stängas för gott, men frågan är hur det ska gå till.

– Polisen säger att de gärna vill göra det tillsammans med oss, men vi har inte lust att ta på oss polisuppgifter. Så länge det är de här kriminella på Pusher Street så vågar vi inte gå dit och göra något. Och då säger polisen att så länge inte vi gör något så kommer inte de heller att göra det. Det är ett moment 22.

Är det här Christianias värsta kris någonsin?

– Det har alltid varit kris. Det är inget nytt i det här, vi är vana vid att det är så här, säger Hulda Mader.