M-toppen slår tillbaka: Därför är kultureliten bortskämd

Publicerad 2023-08-26

Flera artister rasar mot det borgerliga styret i Norrköping – efter att de flaggat för neddragningar inom kultursektorn.

Men kommunalrådet Sophia Jarl (M) menar att ”kultureliten” är bortskämd som ”inte vill bidra när alla andra sparar och gnetar”.

– Man tycker man är förmer än alla andra, säger hon.

Det har stormat rejält i Norrköping sedan kommunen presenterat en ny politik för kulturen i staden.

Flera artister har sagt att de kommer att vägra spela i där och uppmanar fler att hänga på bojkotten.

Bakgrunden är att kommunen har meddelat om stora förändringar som bland annat innefattar att en rad kulturinstitutioner försvinner och istället blir del av det nya tillväxt- och utvecklingskontoret.

Sophia Jarl, Gruppledare Moderaterna i Norrköping, Kommunalråd Norrköping kommun.

En utförsäljning av konserthuset Louise de Geer-hallen står också på agendan och stadens symfoniorkester ska få minskade anslag.

I händelsernas centrum står kommunalrådet Sophia Jarl (M) efter en krönika i DN.

Själv är hon överraskad över responsen.

– Jag är uppriktigt förvånad över reaktionerna och jag känner att det funnits en del faktafel som florerat de senaste dagarna.

Enligt Sophia Jarl så handlar det om en omorganisation för att skapa bättre tillväxt bland annat för kulturen och Norrköping som helhet. Det kommer finnas både en chef och ett kontor för kultur- och fritid. Enligt Jarl så är inga beslut är fattade om att sälja konserthuset Louis De Geer eller att symfoniorkestern ska läggas ned.

– Vi vill flytta pengar från kulturinstitutioner till det fria kulturlivet, eller om nödvändigt till andra kommunala kärnuppdrag. Det handlar om att även kulturinstitutioner måste kunna bidra i lågkonjunktur, säger hon.

Står fast vid sitt ordval

En stor del av kritiken har även legat på de ordval som Jarl valt att använda sig av. I ett debattinlägg hos Expressen och i ett ytterligare förtydligande på sociala medier skriver hon att ”kultureliten är en del av det bortskämda Sverige”. Men det håller kommunalrådet fast vid.

– Man kan alltid välja retoriken förstås men bortskämd för mig bygger på att man inte vill vara en del av besparingar i en lågkonjunktur. Om man tycker att man är särintresse och vill stå bredvid när alla andra gnetar och sparar och man inte ska delta i det då tycker jag man är bortskämd. Står man bredvid och tycker att man inte ska delta då är man ju också en ”elit” för man tycker man är förmer än alla andra.

Flera artister har uppmanat till att bojotta framtida spelningar i Norrköping men Sophia Jarl anser att det skulle vara väldigt kontraproduktivt.

– Vi har en publik som uppskattar allt från klassisk musik till hårdrock så jag välkomnar alla artister att komma hit. Jag tror det är bättre att stå upp för sin genre istället för att bojkotta ett nav för kulturen som Norrköping är. Dessutom om det baseras på felaktiga uppgifter.

Norrköping

Stöd av ungdomsförbund

Från moderat ungdomshåll får Sophia Jarl medhåll i sin ekonomiska prioritering.

– Jag tror inte kulturen står och faller med att det ska gå bidrag till symfoniorkestrar och det är fullt rimligt att inte all besparing sker på bekostnad av vård och skola, säger förbundsordförande Douglas Thor.

Han menar även att den kritik som Jarl fått i samband med debatten varit orättvis.

– Från MUF:s håll tycker vi att det finns för få kommunpolitiker som vågar prioritera i ekonomin. Jag kanske inte skulle valt samma ordval men de skällsord hon fått emot sig har varit värre, säger Thor

Även MUF i Östergötland välkomnar att Sophia Jarl fått upp kulturdebatten högst upp på dagordningen.

– Det är något vi längtat efter. Här har vi en moderat som vågar ifrågasätta en symfoniorkester som slukar pengar i den kommunala budgeten, bra att det synas för allmänheten, säger distriktsordförande Olle Connman Ek.

Han är även kritisk till den tystnad som frågan möts av från regeringshåll och är tydlig med vad han vill se inför kommande budgetförhandlingar.

– Jag önskar att hon (Parisa Liljestrand) börjar springa skattebetalarnas vägar istället för kulturelitens och släpper kulturen fri. Det gör mig orolig att man på riksnivå inte vaknar upp och tar frågan för vad den faktiskt är och vågar kalla en spade för en spade, säger han.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Ministern kommenterar på social-medier

Under torsdagen skrev kulturministern Parisa Liljestrand ett Instagram-inlägg där hon delar sin moderatkollegas tro på att ”kulturen kan bidra till tillväxt”. Samtidigt tar hon avstånd från Jarls beskrivning av ”en kulturelit som försvarar sina privilegier”.

”Det är inte rimligt att eller respektfullt sätt att uttrycka sig på”, skriver hon.

Sophia Jarl har sett inlägget men vill inte kommentera det ytterligare.

– Jag vill inte uttala mig om hur hon recenserar mig. Jag känner att jag har ett brett stöd i Moderaterna överlag och för det jag gör.