Sverigedemokraterna svänger – står nu bakom klimatmålet

Publicerad 2023-11-14

Tidöpartierna har förhandlat fram en gemensam klimatpolitik, erfar Aftonbladet.

Uppgörelsen innebär att Sverigedemokraterna svänger och nu skriver under på Sveriges klimatmål om nollutsläpp 2045, enligt källor.

Syftet med uppgörelsen beskrivs också vara att hindra oppositionen från att splittra SD och regeringen om klimatet.

Regeringen och Sverigedemokraterna väntas i dag presentera en klimatuppgörelse som innehåller ett antal principer som ska vara vägledande för Sveriges framtida klimatpolitik.

En nyhet i uppgörelsen är enligt flera källor att Sverigedemokraterna skriver under på Sveriges klimatmål.

Klimatmålen innebär att Sverige ska ha ”nettonollutsläpp” av växthusgaser 2045, ett mål som samtliga riksdagspartier utom SD tidigare har erkänt.

Betydligt mer överens

Sverigedemokraterna har istället haft uppfattningen att det är mer effektivt att försöka få andra länder, som släpper ut mer växthusgaser än vad Sverige gör, att minska sina utsläpp.

– Det viktigaste är att se hur vi från svensk sida kan påverka utsläppen på global nivå, har SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen tidigare sagt till DN.

Uppgörelsen är enligt källor i regeringen och i SD ett försök från Tidöpartierna att uppvisa enighet i klimatfrågan och på så vis hindra oppositionen från att försöka påvisa splittring mellan partierna.

– Detta är framförallt viktigt för att tydliggöra att vi är betydligt mer överens kring klimatpolitiken än vad det framstår som, säger en källa.

Martin Kinnunen, SD.

Bekräftar på presskonferens

Enligt källan innebär uppgörelsen också att de så kallade etappmålen, alltså delmål hur det stora klimatmålet ska nås, ses över. Det ska också finnas samsyn beträffande översyn om klimatpolitiska rådet.

På en presskonferens under tisdagen kom beskedet.

– Hela regeringsunderlaget står nu bakom Sveriges klimatmål med nollutsläpp 2045, sa klimatministern Romina Pourmokhtari.

Hon slår fast att det är en viktigt förutsättning för regeringens fortsatta väg framåt i kommande klimathandlingsplan.

Statsminister Ulf Kristersson presenterade att klimatpolitiken ska utgå från tre principer: Ett internationellt perspektiv, där EU är en central aktör för vidare samtal med resten av världen. Den ska bygga på elektrifiering och kräver därför utbyggnad av den svenska kärnkraften och den ska förenas med ekonomisk tillväxt.

Energi- och näringsminister Ebba Busch och Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen medverkade även under presskonferensen.

Olof Svensson