Skräcken på Emporia: ”Vi sprang för våra liv”

Publicerad 2022-08-20

Mordet på köpcentret bedöms ha skett inom Malmös gängmiljö – men en förbipasserande kvinna skottskadades också allvarligt.

Det tog över en timme innan polisen förklarade faran över.

– Man hinner tänka väldigt mycket när man står där bak, säger Tina Rossi som gömde sig i ett personalrum.

Klockan 17.08 på fredagseftermiddagen var Emporia i Malmö, ett av Skandinaviens största shoppingcenter, fullt av folk.

Vera Listrup befann sig på tredje våningen när hon förde flera skott. Det lät som fem eller sex.

– Jag märkte att alla började springa, min reaktion var att springa efter och följa strömmen. Man har aldrig varit med om det tidigare, så man fick en panik i kroppen.

Vera Listrup och Tara Salim.

Tara Salim hade just kommit in i köpcentret när hon mötte springande människor.

– Jag frågade vad som hänt, vissa visste inte och andra skrek ”skottlossning, skottlossning”. Det var kaosartad stämning.

– Vi sprang för våra liv helt enkelt.

”Hinner tänka mycket”

Tina Rossi var inne på Smarteyes för att hämta ut sina glasögon, och faktiskt ge en liten present till sin optiker.

– Då har jag ryggen mot ingången, och när jag vänder mig om kanske 30 sekunder senare så är jalusin på väg ned. Folk springer in i butiken och skriker att ”de skjuter”.

Alla som befann sig inne hos optikern ställde sig först bakom en innervägg, tills alla istället skulle gömma sig i personalrummet i ett rum bakom butiken.

– Vi var kanske 15 personer. Personalen sa åt oss att sätta mobilerna på ljudlös, vilket kändes proffsigt. Det var väldigt lugnt, ingen panik.

Under tiden i personalrummet smsade Tina med sin man. Tiden gick långsamt.

– Man hinner tänka ganska mycket när man står där bak, om det är någon eller några som genomsöker Emporia för att skjuta. Eller vad är det som händer, vet någon att vi är här?

Prisar de anställda

Efter cirka 20 minuter kom en uppmaning i högtalarsystemet om att alla måste utrymma köpcentret – ”det här är ingen övning”. Genom en bakre gång tog de sig ut, längs trapporna från tredje våningen och ned.

Ungefär samtidigt greps den misstänkta gärningsmannen i närheten av Emporia. Men det dröjde ända till 18.36 förrän polisen skrev på sin hemsida att ”den omedelbara faran för allmänheten bedöms vara över”. Vid 20-tiden pågick fortfarande evakuering.

I dag meddelade polisen att den 31-årige mannen som sköts till döds är ”känd från Malmös våldsmiljöer”, medan den skottskadade kvinnan bara råkat komma emellan. 15-åringen, som är hemmahörande i Göteborg, sitter nu anhållen misstänkt för mord och mordförsök. Han nekar till brott.

Polisen prisar de anställda på Emporia.

– Det måste ha varit stressande för barn och vuxna. Jag vill berömma både anställda och gäster. De hanterade situationen helt korrekt innan vi visste vad det var som hänt på platsen, med tanke på vad som tidigare hänt på Fields i Köpenhamn, säger Petra Stenkula.

Tina Rossi

”Har känt oro tidigt”

Tina Rossis tankar går till offren och deras familjer. Till vardags jobbar hon som speciallärare på en grundskola, vilket också sätter igång tankar kring den misstänkta skytten – som bara är 15 år gammal.

– Jag är helt säker på att de som känner den här pojken har känt oro tidigt. Och så får det gå så här långt. Det borde vi som samhälle vara bättre på att stoppa. Men det måste vi ta med våra politiker, det handlar ju om resurser, resurser, resurser.

Även i hennes yrke är hon rädd att hon någon gång ska behöva utföra en ”inrymning”, precis som personalen på Emporia.

– Det smärtar mig, det gör ont, att vi ska behöva lära oss det. Det är en utveckling som jag inte önskar, men måste vi så måste vi.