Förbipasserande kvinna sköts på Emporia: ”Hänsynslöst våld”

Publicerad 2022-08-20

Den 31-årige man som dödades på Emporia var målet för avrättningen, bedömer polisen.

En kvinna skadades allvarligt.

– Kvinnan som är skadad förefaller vara en förbipasserande, som tragiskt nog har kommit emellan, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Klockan 17.08 i går larmades polisen till köpcentret Emporia i Hyllie, i södra Malmö. På andra våningen anträffade polisen två skadade personer.

Mannen, som var 31 år gammal, fördes till sjukhus där han konstaterades ha dött av sina skador. Han är ”känd från Malmös våldsmiljöer” sedan tidigare.

– Allt tyder just nu på att han var målet för den avrättning skedde, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

En kvinna skadades allvarligt efter skjutningen.

15-åring gripen

Kvinnan, som skottskadades allvarligt, verkar slumpmässigt ha drabbats av attacken. Det rör sig om en vuxen turist men polisen går inte närmare in på hennes ålder.

Cirka 20 minuter efter larmet greps en 15-årig pojke i nära anslutning till Emporia. Gripandet gick odramatiskt till, och han anhölls senare på kvällen.

– Vi jobbar utifrån att 15-åringen varit ensam gärningsperson på plats. Men det klart att i de här ärendena är det inte sällan som det förekommer fler misstänkta, och vi måste jobba vidare med hur den här personen rört sig innan och efter.

Den anhållna 15-åringen är hemmahörande i Göteborg.

– Det är en person som förekommer, men när man är 15 år är man väldigt ung. Så det är ingen vi har sett till i Malmö innan.

Efterlyser tips och filmer

Det inträffade tros röra sig inom gängkonflikterna i Malmö, säger polisområdeschefen som kallar det inträffade för ett oacceptabelt och hänsynslöst våld.

– Vi har ett mycket svårt konfliktläge i Malmö just nu. Vi har haft en gynnsam vår och tidigare höst, och precis som de två, tre tidigare somrarna har konfliktläget ytterligare försvårats. Just nu är vi inne i en grov våldsspiral där flera blivit mördade, säger Petra Stenkula.

Polisen har hört en del vittnen och går igenom kameraövervakning från Emporia. Men man efterlyser även tips, bilder och filmer.

– Vi vill gärna komma i kontakt med alla som har något att berätta om det de har sett i eller utanför Emporia, eller något annat som verkar konstigt i Malmö i närtid, säger Petra Stenkula.

Tips kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.

”Går själv och handlar på Emporia”

Emporia håller stängt under lördagen, och det kommer finnas krishanterare på plats.

– Det här kommer väldigt nära, och jag förstår att man känner sig otrygg. Jag går själv och handlar på Emporia, och det kommer alltid nära när man själv skulle kunnat vara på plats, och man känner säkert någon som vara där. Så använd det krisstöd som finns och kom gärna fram och prata med våra poliser som kommer finnas på plats för att hjälpa att känna oss trygga, säger Petra Stenkula.

Följ ämnen i artikeln