Källor: Ingen uppgörelse mellan S och V

Publicerad 2021-11-22

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har enligt uppgifter inte nått någon överenskommelse trots intensiva förhandlingar i helgen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har de två sidorna så olika uppfattning i vissa frågor att man inte ens är överens om att förslagen går att genomföra.

Klockan 12 skulle Magdalena Andersson ge sin slutrapport till riksdagens talman.

Här kan du följa vår rapportering om regeringsbildningen. 

  • Amanda Hällsten
    22 nov 2021

    Därefter avslutas pressträffen.

  • Amanda Hällsten
    22 nov 2021

    – Om vi kommer fram till en överenskommelse kommer vi gå ut med det offentligt, säger Nooshi Dadgostar (V).

  • Amanda Hällsten
    22 nov 2021

    – Det här är ett sätt att få till en generell ökning av pensionerna. Vi vill få till en höjning som får en strukturell effekt, fortsätter Nooshi Dadgostar (V).

    – Vi har de här förhandlingarna nu och vi kommer återkomma om hur vi röstar i budgetomröstningen senare. Vi kommer rösta på vår egen budget i första hand, fortsätter hon.

  • Amanda Hällsten
    22 nov 2021

    – Vi är där vi är och jag ska göra mitt bästa för att det här ska gå i mål. Om detta läggs på riksdagens bord får de partier som inte vill förbättra läget för de sämst ställda pensionärerna får de ge sig till känna, fortsätter Nooshi Dadgostar (V).

  • Amanda Hällsten
    22 nov 2021

    Nooshi Dadgostar får en fråga om man kan runda pensionsgruppen.

    – Pensionsarbetsgruppen vi har i Sverige har misslyckats kapitalt. Det viktigaste för oss är att de sämst ställda pensionärerna får en höjning av sina pensioner, det är vårt fokus, säger Nooshi Dadgostar.

    Har ni uppnått vad ni vill med sjukförsäkringen?

    – Allt diskuteras, men vad vi landar i får vi se. Vi diskuterar flertalet frågor, säger Nooshi Dadgostar, och fortsätter:

    – Jag upplever Magdalena Andersson som positivt inställd till att höja pensionerna för de sämst ställda, men var det kommer landa får vi se.

I dag ska S-ledaren Magdalena Andersson ge sin slutrapport till talman Andreas Norlén. Hon ska då redogöra för hur hon bedömer att hennes stöd ser ut inför en statsministeromröstning.

Från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har inget sagts officiellt om hur förhandlingarna går. Men enligt källor inom både S och V har de gått trögt. Bland frågorna som man varit oense om finns bland annat ett V-krav på ett formaliserat budgetsamarbete.

Enligt flera källor inom V har man gjort vissa framsteg under helgen och det tidigare låsta läget verkar ha lossnat något, bland annat i fråga om ett samarbetsavtal mellan partierna.

Samtidigt rapporterar Sveriges Radio Ekot att parterna ännu inte kommit till fram till en uppgörelse på måndagsmorgonen, bara timmar innan tidsfristen löper ut.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är parterna så oense i vissa frågor att man inte ens är överens om huruvida förslagen är praktiskt genomförbara. Andra förslag beskrivs som politiskt omöjliga eftersom Centerpartiet aldrig skulle gå med på dem. Frågorna man är oense om ska dock främst vara organisatorisk och inte direkt sakpolitiska.

Från V-håll beskrivs konflikten något annorlunda och källor i partiet pekar mer på att S håller emot i ett av V:s främsta krav om att höja pensionerna.

Johan Hellström, statsvetare vid Umeå universitet, tror att Anderssons besked till talmannen blir att hon kommer försöka ombilda nuvarande regering.

– Det finns i princip inga andra alternativ om S vill framstå som ansvarstagande. Det löser inget för Magdalena Andersson om hon inte ställer upp som statsministerkandidat eftersom en moderatledd regering kommer aldrig att få stöd i riksdagen, säger Hellström som är en av författarna till boken 134 dagar, om regeringsbildningen 2018.

Klockan 12.00 i dag gick tiden ut för nya S-ledaren Magdalena Anderssons sonderingsuppdrag.

”Osannolikt att hon får ihop det”

Han tror inte att V kommer hindra Andersson i en statsministeromröstning på onsdag. Han flaggar för att budgeten som riksdagen röstar om senare samma dag kan bli mer dramatisk.

Förra veckan lade M, KD och SD fram ett gemensamt budgetförslag. I nuläget är det förslaget med starkast stöd i riksdagen. Regeringen behöver C:s och V:s röster för att få igenom sitt förslag.

I nuläget kan deras stöd inte tas för givet.

– Vänsterpartiet måste få något för att ge sitt stöd och inte rösta på sitt eget alternativ. De har ingenting att tjäna på att framstå i dålig dager genom att släppa igenom en budget de inte har inflytande över. Men det är knivigt eftersom S också måste hålla C nöjda, säger Johan Hellström.

– Det är ganska osannolikt att Magdalena Andersson får ihop det. I värsta fall får hon regera på oppositionens budget.

V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Svårbedömt läge

Statsvetaren Linn Mårdstam lutar också åt att Magdalena Andersson går vidare med regeringsbildningen i dag och röstas fram som statsminister redan på onsdag.

Men hon flaggar samtidigt för att är läget i svensk politik är mer svårbedömt än på länge.

– Om jag ska vara ärlig blir det mest gissningar från oss statsvetare i det här läget. Det är partierna som vet vad som händer, säger hon.

Det svårbedömda läget handlar dels om att S nyligen gjort ett ledarskapsbyte, men också om att flera partier hänger löst och kämpar i opinionen.

– Alla partier är inne i väldigt formativa perioder, de har haft kongresser och ska sätta tonen för valrörelsen och det påverkar deras agerande, säger hon.

Johan Hellström instämmer.

– Det här är en speciell situation med mindre än ett år kvar till valet. Det här är en del av valrörelsen.