Inröstad och nedröstad på samma dag – kanske

Veckan då allt kan hända i politiken

På onsdag kan Magdalena Andersson väljas till statsminister.

Sju timmar senare kan hennes budget röstas ner av samma riksdag.

Politiken den kommande veckan har alla förutsättningar att bli den rörigaste i mannaminne.

Senast klockan tolv i morgon ska den nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson redogöra för talmannen hur förhandlingarna med Vänsterpartiet går. Avsikten är att formera en någorlunda stabil grund för en framtida regering.

Om hon anser sig vara framme vid målet kan riksdagen rösta om henne klockan nio på onsdag.

Det som gäller för Andersson då är att inte få 175 röster eller fler emot sig. I så fall har riksdagen utsett henne till statsminister och hon tillträder i samband med en skifteskonselj på Slottet som leds av kungen.

 

Så långt är allt enkelt och lättfattligt. Men jag lovar, det kan bli hur rörigt som helst i politiken i veckan. Faktiskt värre än någon annan gång i mannaminne.

För att göra det mer överskådligt delar vi upp förloppen i två; statsministern och budgeten.

 

Statsministern: Är ”Magda” och Vänsterpartiet överens kan hon alltså väljas till statsminister på onsdag.

Men det är inte givet att parterna då är överens. Då kan Magdalena Andersson antingen få mer tid av talmannen. Eller så tar talmannen frågan till riksdagen för att få ledamöterna att bekänna färg, det vill säga bu eller bä till Andersson som statsminister.

Om Andersson väljs rullar processen att bilda en ny regering vidare.

 

Väljs hon inte går frågan sannolikt vidare till M-ledaren Ulf Kristersson. Trots att han verkligen inte vill bli statsminister nu. Det har han sagt med all önskvärd tydlighet.

Men han kan väljas ändå. Om talmannen för fram hans namn till omröstning och en eller annan centerpartist uteblir från omröstningen. Om inte alla infinner sig och röstar enligt partilinjen så mobiliserar inte S, MP, C och V 175 röster emot Kristersson. Och då är hans alltså vald. Trots att han inte vill. Osannolikt? Kanske. Omöjligt? Nej.

Ännu fler komplikationer kan uppstå. Men vi stannar här. Man orkar inte tänka ännu längre.

 

Statsbudgeten: Klockan fyra på onsdag ska riksdagen genomröra den avgörande omröstningen om statsbudgeten.

I de första röstomgångarna kommer varje parti eller partikonstellation rösta på sin egen budet. Det är kutym.

Men i slutvoteringen kommer av allt att döma Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas gemensamma alternativ ställas mot regeringens budgetförslag.

M, KD och SD samlar 154 röster. Regeringen representeras av 116 ledamöter.

Om Magdalena Andersson valts till statsminister på onsdag kan hennes budget alltså röstas ner sju timmar senare.

Varken Centern eller Vänsterpartiet har berättat hur de tänker rösta när deras egna budgetförslag fallit. Med Centerns stöd blir det 147 röster för regeringsförslaget. Lägger vi till V-ledamöterna blir det 174.

På samma dag kan Magdalena Andersson både bli vald till ny statsminister – och få sin budget nedröstad. Bilden är ett montage.

 

En faktor som ytterligare komplicerar bilden är den färska uppgörelsen mellan regeringen och Centern om skogen, en förutsättning för att Annie Lööfs parti ska släppa fram Andersson som statsminister.

Det rör sig om drygt två miljarder som staten ska använda för att köpa skyddsvärd skog, alltså skog som ägarna inte får avverka.

Den posten är struken i högeroppositionens budgetalternativ.

Det kan göra Centerpartiet mer benäget att stödja regeringsförslaget. Eller inte. Man vet inte.

Särskilt knepigt blir det om statministeromröstningen äger rum efter budgetomröstningen vilket inte alls är omöjligt.

 

Stefan Löfven lovade i somras att avgå om regeringens budgetförslag röstades ner. Det är inte längre aktuellt, som chef för en övergångsregering kan Löfven inte avgå. Magdalena Andersson kan inte heller avgå eftersom det ännu inte genomförts ett regeringsskifte.

Nyval är inget alternativ, i alla fall inte just nu. Statsminister Löfven leder en övergångsregering som inte får utlysa nyval. Och skulle statsministern i stället heta Andersson är hon sannolikt inte sugen på att inleda sin nya karriär med att utlysa nyval.

 

I regeringens ursprungliga tidsplan skulle regeringsskiftet genomförts i måndags. Den har alltså redan spruckit.

I potten denna vecka ligger en avgående statsminister som inte kan gripa in. En efterträdare som vi i detta nu inte vet vem det är. Och två budgetalternativ som man inte heller vet vilket som kommer att avgå med segern.

Nästa vecka kommer riksdagen rösta om budgeten, ja eller nej. Men resten kan bli en utdragen historia. I dag är det tio dagar sedan Magdalena Andersson fick talmannens uppdrag att försöka bilda regering. 2018 tog det 134 dagar.

 

Det enda vi vet är att allt kan hända. Eller kanske ingenting. Oavsett vilket kan vi möta den rörigaste veckan i politiken någon hittills varit med om.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.