Ett 30-tal stridspiloter lämnar flygvapnet

TT

Publicerad 2022-08-31

Missnöje med löner, arbetsvillkor och pensionsavtal har fått stridspiloter att lämna flygvapnet. Arkivbild.

Arbetsgivarverket har påbörjat samtal om pensionsvillkoren och flygvapenchefen har presenterat förslag på åtgärder. Men det räcker inte – nu går ett 30-tal stridspiloter på tjänstledighet för studier, rapporterar Officerstidningen.

Missnöje med löner, arbetsvillkor och framför allt pensionsavtalet gjorde att en stor del av försvarets stridspiloter i vintras ansökte om tjänstledigt för studier.

På ett extrainkallat möte den 12 augusti beslöt Arbetsgivarverkets styrelse att ge sin förhandlingschef Anna Falck möjlighet att tillsammans med Försvarsmakten gå vidare i pensionsfrågan.

En vecka senare beslutade flygvapenchefen om sitt förslag till övergångslösning för de piloter som fått förändrade pensionsförutsättningar.

Men enligt Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation (FPI), har det inte räckt för att hålla kvar piloterna.

– Det har nu gått sex månader sedan tjänstledighetsansökningarna lämnades in och det finns fortfarande inte en enda förhandlingsprocess i gång. Innan det sker är det bara tomma löften, säger han till Officerstidningen.

Majoriteten av de stridspiloter som ansökte om tjänstledighet i vintras har nu lämnat flygvapnet för studier.

– Det är runt 35 stridspiloter som går på tjänstledighet nu, säger Per-Martin Sternevi.

Följ ämnen i artikeln