Emma Wiesner (C) vill straffa Sverige – om vi inte når klimatmålen

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-06

Hon fick ett medialt genombrott när hon la kontorspengar på chokladbitar – men ännu vet få svenskar vem Centerpartiets toppkandidat är.

Nu balanserar partiet på gränsen till EU-parlamentet.

– Vissa partier har plockat in kändisar och partiledare som kandidater. Jag fokuserar på resultaten, säger Emma Wiesner (C) i Aftonbladets ”Utfrågningen”.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


En dag låg 50 000 chokladrutor på Emma Wiesners (C) kontorsrum i Europaparlamentet i Bryssel. På varje bit ekologisk fairtrade-choklad fanns Centerpartiets toppkandidats namn – och totalkostnaden landade på 126 000 kronor.

Centerpartiets team hade ursprungligen tänkt betala chokladen med marknadsföringspengar. Men det visade sig att det inte var tillåtet att använda den budgeten till ätbara saker.

– Jag tänkte att chokladbitar vill alla ha, om vi ska stå och prata om EU-politik. Men så stod vi där med en stor leverans med chokladbitar och tänkte: ”okej, vad gör vi nu”?

Fakturan fick istället betalas med Wiesners

kontorspengarCirka 50 000 kronor som betalas ut till varje EU-parlamentsledamot varje månad. De ska användas till "allmänna utgifter" och behöver inte redovisas. – och hittades när SVT tilläts granska parlamentarikerns betalningar från den gångna mandatperioden.

– Det var ju för att jag redovisar mina kontorspengar, det är miljoner till varje parlamentariker som inte redovisas så jag tycker det är bra att vi har fått upp diskussionen. Folk frågar mig om choklad, då kan man ifrågasätta hela systemet, säger Emma Wiesner (C) i Aftonbladets tvodd ”Utfrågningen”.

”Har aldrig velat bli kändis”

Uppmärksamheten kring chokladfrågan satte visst medialt ljus på Emma Wiesner, som kom in i EU-parlamentet som ersättare för Fredrick Federley 2020. Men hon är fortfarande den minst välkända av de etablerade partiernas toppkandidater – 45 procent av väljarna känner inte till henne, enligt Aftonbladet/Demoskops mätning.

– Min främsta utmaning är att jag aldrig velat bli kändis. Vissa partier plockar in kändisar och gamla partiledare som kandidater, jag har försökt fokusera mer på resultaten, säger Wiesner.

För fem år sedan gjorde Centerpartiet ett starkt val och knep drygt 10 procent av rösterna. Den här gången ser läget dystrare ut. Enligt flera opinionsmätningar har Centerpartiet balanserat på spärren inför söndagens EU-parlamentsval – även om de enligt Aftonbladet/Demoskops senaste mätning tar sig in med viss marginal.

– Jag är väldigt stolt över de resultat jag uppnått de här tre åren, men jag skulle också ha kunnat profilera mig mer under de här åren, säger Emma Wiesner (C).

Vill straffa klimatbommare

Emma Wiesner blev politiskt engagerad som 13-åring, efter att ha sett Al Gores film ”En obekväm sanning”. Engagemanget för klimat- och miljöfrågor sitter djupt. I Europaparlamentet är hon ordinarie ledamot i miljö- och fiskeriutskotten.

Hon är huvudförhandlare för EU:s nya lag om skogsövervakning och har jobbat med EU:s klimatpaket ”Fit for 55”. Wiesner har sagt att länder som inte når klimatmålen borde straffas – genom att stoppas från att ta del av EU-pengar och EU-fonder.

Sverige ser i nuläget ut att inte klara av att nå klimatmålen till 2030.

– Jag trodde aldrig i mitt liv att jag skulle uppleva att vi backar på klimatområdet. För mig är det självklart att vi ska förändra vårt klimatskadliga beteende.

Borde även Sverige straffas om vi inte når klimatmålen?

– Absolut, det finns få saker som gör mig så upprörd som att Sverige inte gör allt vi kan för att driva omställningen. Man tar alla anledningar till att skjuta bort det och inte ta ansvar, säger Emma Wiesner.

Engagerar sig för Ukraina

Emma Wiesner skänkte det som blev över av hennes kontorspengar till Ukrainas militär, och besökte nyligen landet för att leverera material till soldater.

Wiesner har engagerat sig i Ukrainas öde efter den ryska invasionen, och har tidigare öppnat för att EU ska kunna skicka trupp till konflikten.

– När världsledare som Emanuel Macron pratar om det här, då tycker jag inte Sverige ska utesluta att vara med i diskussionen. Men det är inget förslag vi driver i dagsläget. Men vi ska inte stänga dörren.

Vid vilket tillfälle tror du den här frågan kan komma upp?

– Jag tror att det kommer bli en diskussion under den här mandatperioden som kommer, säger Emma Wiesner (C).


ANNONS