150 döda i Ghana efter tragedier

Publicerad 2015-06-05

Dussintals människor sökte skydd på en bensinmack för att komma undan översvämningarna i Ghana.

Då exploderade bensinstationen.

– Många människor har mist livet idag. Jag saknar ord, säger president John Mahama.

Den senaste veckans skyfall har orsakat kraftiga översvämningar i Ghanas huvudstad Accra, vilket fick dussintals människor att söka skydd på en bensinstation på torsdagen.

Många olyckliga omständigheter ledde till tragedin. Enligt TT-AFP-Reuters utbröt först en brand i en lastbilsterminal i centrala Accra. Den spred sig via vattenmassorna till bensinstationen, där översvämningen orsakat ett bränsleläckage.

– Många hade sökt skydd från regnet under taket på macken och överraskades av explosionen, sade ett vittne till nyhetsbyrån AP.

Drunknade när de försökte fly branden

Enligt uppgifter ska flera människor ha dött direkt av den kraftiga explosionen. Andra drunknade när de försökte fly från den efterföljande branden.

Totalt dog 150 personer, inklusive dem som drunknade av översvämningarna i andra delar av staden, under torsdagen.

President John Mahama utlyste på torsdagen tre dagars landssorg.

– Många människor har mist livet idag. Jag saknar ord, sa en märkbart tagen Mahama till pressen.

– Vi kommer att vidta åtgärder för att se till att de här katastrofala översvämningarna inte leder till fler döda, fortsatte han.

Två dygn långt strömavbrott

Att det är skyfall i Ghana i juni är inget ovanligt, men årets regn har varit kraftigare och fått värre konsekvenser än normalt. Skolorna i Accra har tvingats hålla stängt, och under veckan har staden drabbats av ett två dygn långt strömavbrott.

Enligt nyhetsbyrån AP väntas president Mahama få kritik för att stadens infrastruktur inte anpassats för att hantera de kraftiga regnovädren.

Följ ämnen i artikeln