SVT:s journalister blev gripna i Etiopien

Publicerad 2011-12-21

SVT:s journalister Eva Elmsäter och Don Titelman greps av etiopisk polis när de bevakade rättegången.

– De blev förhörda av polis i över en halvtimme, säger Olov Carlsson, divisionschef vid SVT.

SVT:s team i Etiopien, bestående av journalister Eva Elmsäter och Don Titelman, har bevakat rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson i Addis Abeba .

Efter att domen föll mot svenskarna gick SVT:s team ut ur rättssalen för att filma exteriörbilder av domstolen.

– I samband med det så blir de gripna av etiopisk polis. De blir förda in i byggnaden och åtskiljs. De blir placerade i varsitt rum och blir förhörda, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT Nyheter och Sport, till Aftonbladet.

Satt gripna en halvtimme

Polisen gick igenom det material som SVT hade filmat. Efter en dryg halvtimme så släpptes Eva Elmsäter och Don Titelman av polisen.

– Vi vet inte varför de greps, men förmodligen för att de skulle ta några nya bilder av domstolen. Det är uppenbart att etiopisk polis vill markera vem som bestämmer, säger Olov Carlsson.

"Jätteallvarligt"

Varken Elmsäter eller Titelman skadades vid gripandet, men ska ha upplevt det hela som obehagligt. Inget filmat material ska ha blivit raderat.

Svenska journalistförbundet ordförande Jonas Nordling reagerar starkt på gripandet av SVT:s team i Etiopien.

– Det är jätteallvarligt, vi pratar om en stat som helt och hållet inte respekterar pressfriheten och journalisternas roll i det demokratiska samhället, säger han.