Christina hade kunnat räddas från döden

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-12-02

Nu har pappan polisanmält Trafikverket för att de inte stoppade tåget trots larm

Morten Moland har polisanmält Trafikverket.

24-åriga Christina tog sig ner på järnvägsspåret.

En lokförare slog larm men trafiken stoppades inte.

Christina dog.

Nu har hennes pappa polisanmält Trafikverket.

Den 11 maj 08.58 larmade en lokförare på norrgående tåg att det fanns människor på spåret vid Kuggebro söder om Uppsala.

Enligt Trafikverkets egna rutiner ska all trafik genast stoppas om det uppstår fara på spåren.

Det gjorde man inte den här dagen.

Föraren på tåget som lämnade Uppsala station söderut elva minuter senare hade visserligen fått varningen men inga instruktioner om att sänka farten eller stanna.

- Jag är så ledsen och arg, säger hennes pappa Morten Moland som på måndagen polisanmälde Trafikverkets generaldirektör, den ansvariga för ledningscentralen och den som utrett olyckan hos Trafikverket.

Hade ingen aning

- Det är så uppenbart att de försöker mörka olyckan och sitt eget ansvar genom att undanhålla information, säger Morten Moland.

Innan SVT granskade fallet den 25 november hade Christinas föräldrar ingen aning om att olyckan hade kunnat stoppas och Christina vara i livet.

- Jag var i Norge och min fru såg på nyheterna att det handlade om en 24-åring som tagit livet av sig på spåret utanför Uppsala. Vi förstod att det måste handla om Christina.

Raderade uppgifter

Genom SVT har Morten Moland kunnat ta del av de rapporter som visar att ledningscentralen larmats om människor på spåret och att Trafikverket raderat uppgifterna internt.

- Jag har sett polisförhöret med lokföraren, där står det ingenting om att det larmats om människor på spåret, säger Morten Moland.

Ingen gång, inte i samband med olyckan och inte i samband med SVT:s granskning har någon från Trafikverket varit i kontakt med Christinas familj.

Betalade schablonbelopp

- Inte mer än att fakturan från begravningsbyrån var mindre än vi räknat med. Trafikverket hade visst betalat ett schablonbelopp på 25 000 kronor för begravningen.

När de drabbades av vissheten om Trafikverkets slarv som kostade dem en dotter var det som att slungas tillbaka ner i mörkret från den 11 maj igen.

- Det var fruktansvärt. Jag driver inte det här för att sätta dit någon enskild person utan för att det inte ska drabba någon annan, säger Morten Moland.

Aftonbladet har sökt ansvariga på Trafikverket utan att lyckas.

Följ ämnen i artikeln