Löfven får tummen ner av oppositionen

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-22

Oppositionen gör tummen ner för regeringens jobbsatsning.

Jan Björklund (FP) menar att den kan få rakt motsatt effekt – ökad utslagning på arbetsmarknaden.

– Höjer man skatterna för företag att anställa så kommer de anställa färre, säger han.

Under förmiddagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S)  och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) att regeringen satsar 7,7 miljarder i budgeten för att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Efteråt kommenterade oppositionen hur den ser på satsningen.

"Låtsasjobb"

Både Jan Björklund och Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna som för partiets tala i väntan på en ny partiledare, var kritiska.

– Att kraftigt höja skatterna på riktiga jobb för att betala subventioner för låtsasjobb, det är en dålig politik. Det kommer inte att minska arbetslösheten utan det kommer att öka utslagningen utav riktiga jobb i företag och välfärdssektor, säger Björklund.

Även Anna Kinberg Batra menade att regeringens satsning kan få negativa effekter.

– Visst finns det 400 miljoner till företagen men det väger väldigt lätt mot de 25 miljarder i högre skatt på jobb som regeringen har presenterat hittills. Det riskerar att slå hårt mot jobb och tillväxt, säger hon.

Hur mycket färre jobb Kinberg Batra anser att satsningen kan leda till kunde hon dock inte precisera.

– Det återstår ju att se, säger hon och menar att det kommer att vara svårt att följa då den nya regeringen valt att inte redovisa sysselsättningen så som den tidigare gjorde.

"Tomt paket"

Även Göran Hägglund (KD) menar att den nya regeringen nu äventyrar "riktiga jobb".

– Man trycker ut de riktiga jobben framför allt för unga och i stället skapar konstlade arbetstillfällen. Det är tråkigt för ungdomarna och också för Sveriges konkurrenskraft, säger han.

C-ledaren Annie Lööf menade att Stefan Löfven återgår till den politik som gällde på 90-talet.

– Han flyttar nu fokus från riktiga jobb till AMS-åtgärder och riktiga jobb för ungdomar. Det var ett mycket tomt jobbpaket som presenterades, säger hon.

Följ ämnen i artikeln