Propagandan krackelerade: ”Ukraina kämpar emot”

Uppdaterad 2022-03-13 | Publicerad 2022-03-11

Invasionen av Ukraina kritiserades på bästa sändningstid i rysk stats-tv.

Plötsligt krackelerade propagandan:

– På två veckor har vi inte tagit makten i en enda stad, sade experten Jakov Kedmi.

Den massiva statspropagandan målar upp kriget i Ukraina som en ”militär specialoperation” för att ”avnazifiera” och ”avmilitarisera” Ukraina. De ukrainska soldaterna påstås massdesertera och det heter att de ryska militärerna tas emot som befriare. Sedan en vecka tillbaka har dessutom krigscensur de facto införts i Ryssland.

I normala fall är Vladimir Solovjovs talkshow på bästa sändningstid i statstelevisionens Rossija-1 en pålitlig megafon för Kremls världsbild.

Men i onsdags avvek en av de återkommande gästerna, Mosfilms vd Karen Sjachnazarov, från det förväntade och hyllade Ukrainas motstånd:

– Vi har pratat mycket här om sönderfallet av det ukrainska folket, i norr, söder, väster och öster. Jag har också pratat om det. Men vi måste hylla deras förtjänster: på 30 år har de skapat en nation. Den där nationen som ligger utanför Donbass och Krim. Det känns som att denna nation – centrala och västra Ukraina – är sammansvetsad, sade han och fortsatte:

– Vi ser inte ukrainska militärer som ger upp och blir krigsfångar, vi ser inte någon särskild vänlighet gentemot våra soldater från de ukrainska medborgarna. Det vi ser är ett envist motstånd från de ukrainska styrkorna, trots att det påstods att bara nazistbataljoner skulle göra motstånd. Men de kämpar emot! Låt oss inte förneka verkligheten. Det är tydligt att Ukraina har enats som nation på dessa 30 år.

Karen Sjachnazarov är en känd sovjetisk och rysk filmskapare, producent, manusförfattare och vd för Mosfilm. I onsdags gjorde han det oväntade när han hyllade det ukrainska folket – tvärtemot den ryska propagandastrategin.

”Så arg att han inte kunde sova”

En annan av programmets gäster, Semjon Bagdasarov, poängterade sedan att Västvärldens sanktioner är dåliga för Ryssland – stick i stäv mot den vanliga propagandan om att sanktionerna bara är bra för landet.

I tisdags uttalade en annan av programmets ständiga gäster, Jakov Kedmi, kritik mot kriget – även om han inte använde det förbjudna ordet ”krig”. Han menade att Ryssland inte kommer att uppnå sina mål och sade:

– På två veckor har inte en enda stad intagits. Inte i en enda stad har vi tagit makten. Tvärtom, våra insatser gör bara att ukrainarnas makt över städerna stärks, ansåg Kedmi.

Under torsdagen var Twitter fullt av kritik mot de senaste avsnitten av talkshowen ”Kväll med Vladimir Solovjov”, rapporterar den oberoende nyhetskanalen Rosbalt, som är stämplad som ”utländsk agent” i Ryssland.

Twittersignaturen Irina ZV skrev:

– Alla är upprörda. Min man blev så arg att han inte kunde sova efteråt.

Signaturen Margarita var också missnöjd:

– Vi måste slåss till slutet! Och Solovjov måste bjuda in experter som inte grips av panik i direktsändning utan står fast vid sina åsikter.

Det är oklart om Twitterkontona som kritiserade programmet är autentiska, eller om det rör sig om trollkonton.

Propagandasymbolen ”Z”  för den så kallade ”militära specialoperationen” syns nu på storskyltar i flera ryska storstäder.