Pass

Tryckeristrul försenar 100 000 svenska pass

Tider finns först i höst – både för nationellt id och pass

Av: 

Fanny Westling

NYHETER

Det är stopp i ett finskt passtryckeri – vilket gör att 100 000 svenska pass kommer att bli försenade.

Boven i dramat är en reservdel till en 3,5 ton tung maskin som gått sönder.

– Vi hade nästan klarat av den stora vågen av passansökningar - men så händer det här, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass.

Det har blivit stopp i maskineriet hos en finsk underleverantör som tillverkar pass åt Sverige. Problemet är en reservdel i en passtillverkningsmaskin som är trasig.

– Det är viktigt att alla som ansöker om pass känner till detta, säger Per Engström, som är nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass.

Maskinen, en italiensk bjässe på 3,5 ton från 60-talet, sköter själva trycket i passet. Den står hos företaget Tales som levererar passböcker till 30 över olika länder.

Men Per Engström ser positivt på situationen. Väntetiden hade kunnat vara två månader, men lyckligtvis har man redan nu hittat reservdelen. Förhoppningsvis är produktionen åter till det vanliga redan nästa vecka.

Men 250 000 pass ligger på vänt, och nästan hälften av dem hamnar nu på efterkälken.

– Vi tappar tyvärr nästan 100 000 pass på grund av det här stillaståndet just nu.

Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass.

Pandemin försenade processen

Pass-kaoset började i mars, då det kom rapporter om månadslånga köer på flera håll i landet.

Enligt Per Engström är grundproblemet att folk inte har beställt pass under pandemin, vilket har lett till ett stort underskott.

– När vi gick in i det här året hade vi två miljoner pass som ska produceras på ett år. Men i januari hade vi fortfarande inte någon som kom till våra passluckor.

Enligt honom hade polisen klarat av mycket av den stora pucken passansökningar. Nu sätter man all tro till att den italienska maskinen ska börja rulla inom kort.

– Vi hoppas den drar igång så fort som möjligt så vi kan fortsätta.

Tur avgör om du får tid

För den som väl har fått sin passtid bokad kommer passet i sig dröja flera veckor innan man har det i handen. Polisen föreslår att man i stället ska välja nationellt id-kort, vilket har mycket kortare väntetid - när det väl är beställt.

När den här artikeln skrivs är första möjliga bokningsbara tid för att förnya både pass och ID-kort i region Stockholm i december. Vid en uppdatering av bokningssidan kan man hugga en tid i september, men den försvinner snabbt.

– Ibland har man mer eller mindre tur, för att det släpps tider vid olika tillfällen, säger Per Engström.

Han säger att tiderna släpps en vecka i förväg, men också att det är ytterst svårt att säga exakt när tiderna släpps – för att det beror på vilken bemanning man har.

– Man måste vara inne och titta hela tiden, när vi släpper tiderna. Och har man otur, ja – normalfallet är att man hamnar någon gång i november, december i nuläget, det gör man.

Hur ofta ska man sitta och uppdatera hemsidan?

– Säg att man går in en gång per dag, så kommer det släppas tider. Men det gäller att ligga och scanna på den här hemsidan hela tiden. Det är så det ser ut just nu. Men vi blir hela tiden bättre, och det släpps mer och mer tider i närtid.

Så – lösningen för dig som vill ha en nationell id-handling?

Uppdatera, uppdatera, uppdatera.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Pass

LÄS VIDARE

Högt tryck på passtider året ut – Bodil, 61: Så dåligt

ÄMNEN I ARTIKELN

Pass

Sverige

Polismyndigheten