Kritiken mot regeringens försvarsavtal med USA: Hemlighetsmakeri

”Vi kommer rösta emot det”

Publicerad 2024-02-26

Regeringens försvarsavtal med USA har förhandlats fram under hemlighetsmakeri och ger landet obegränsad tillgång till svenska militärbaser, enligt kritikerna.

Trots flera kontroversiella punkter tänker bara ett av riksdagens partier försöka stoppa det.

– Vi kommer rösta emot det här, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

Den 6 december förra året undertecknade Sverige och USA ett nytt försvarsavtal. Avtalet redovisar hur amerikanska styrkor ska få verka i Sverige.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.

Det handlar bland annat om vilka militärbaser som amerikanarna får använda och huruvida de kan straffas om de begår brott i Sverige.

Journalisten och debattören Jan Guillou kallar avtalet för en av de största politiska skandalerna under hans livstid. I en kolumn i Aftonbladet skriver han att det ger USA rätt att använda alla Sveriges flygflottiljer och större arméförläggningar. På begäran av USA kan det utökas till att även gälla privat mark, vägar, hamnar och flygplatser.

Trots att avtalet är undertecknat har det ännu inte trätt i kraft. Sveriges riksdag måste först godkänna det, något som väntas ske i juni.

Fick inte prata om avtalet

Vänsterpartiet tänker försöka stoppa det.

– Det är ett omfattande avtal som ger USA väldigt stort tillträde till Sverige, säger Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson.

Han lyfter fram att amerikanska soldater enligt avtalet kommer att lyda under amerikansk lagstiftning trots att de befinner sig i Sverige. Detta gör det svårt att döma soldaterna för brott som inte är olagliga i USA, till exempel brott mot samtyckeslagstiftningen.

USA:s marinkår samövar med svenska amfibiesoldater i Stockholms skärgård.

Det är också principiellt viktigt att protestera mot USA:s krav att få ha egna lagar och regler, anser Svenneling.

– USA vill ha en världsordning följt av internationell rätt, men man vill själv bestämma när internationell rätt efterföljs och inte efterföljs, säger han.

Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Emma Berginger säger att MP inte har bestämt sig hur man tänker rösta. Hon anser dock att framtagandet har omgärdats av ett hemlighetsmakeri. Oppositionen fick viss förankring i riksdagens försvarsutskott men allt som sades omfattades av sekretess.

– Först när det var undertecknat fick vi börja prata om det. Det har hämmat debatten och diskussionen, säger hon.

Norge har förhandlat fram kärnvapenförbud - men inte Sverige

Miljöpartiets huvudinvändning mot avtalet är att det inte förbjuder införsel av kärnvapen till Sverige. Ett sådant förbud har Norge skrivit in i sitt avtal med USA.

Hon uttrycker också farhågor över vad som händer om Donald Trump åter väljs till president .

– Det kan påverka hur ett sådant här avtal används. Det är skrivet utifrån ett neutralt scenario, men samtidigt är vi oerhört oroade över vad som kommer hända med USA om Trump vinner valet.

Är det lämpligt att skriva under ett försvarsavtal när ni är så oroade över det?

– Avtalet är inte skrivet utifrån en viss president, utan utifrån vad man tror att man behöver ha för relationer med USA på försvarsområdet. Vi får se hur saker och ting utvecklas och hur det kommer att påverka avtalet.

Är inte det något ni borde tänka igenom innan det klubbas i riksdagen?

– Det kan komma en annan president om fem år. Det är viktigt att ha en god relation till USA, som är en stor aktör inom det försvarssamarbete Sverige kommer att ha i och med Natomedlemskapet. Det är naturligt att vi har ett försvarsavtal med USA, däremot är vi kritiska till ett antal punkter.

Kan krävas annan majoritet i riksdagen

Regeringen väntas lägga fram en proposition med avtalet för riksdagen den 8 maj. Det ska sedan behandlas i riksdagens utrikesutskott innan det går till omröstning i kammaren. Innan dess ska förvaltningen även ta ställning till hur stor majoritet som ska krävas för godkännande. Vissa beslut kräver tre fjärdedels majoritet, ett sådant togs till exempel 2019 och handlade om samarbete mellan svenska och finska trupper.

Aftonbladet har utan framgång sökt Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist. S har tidigare meddelat att partiet stödjer avtalet. Även Sverigedemokraterna meddelar att partiet tänker rösta ja.

”Sverigedemokraterna ser DCA-avtalet som en naturlig förlängning av Natoansökan och det är ett standardavtal som även Finland, Norge, Danmark skrivit under.” skriver partiets presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

SD tillägger att det kommer att skrivas separata avtal som reglerar detaljer inför framtida besök, om platser material och så vidare.

Försvarsminister Pål Jonsons pressekreterare meddelar att ministern är på resande fot och inte tillgänglig för intervju.

Olof Svensson