Ny skottlossning i Uppsala – andra på en vecka

Publicerad 2023-09-10

Polisen utreder kopplingar mellan nattens skjutning och dödskjutningen i Uppsala under natten mot torsdag.

– Det är något vi tittar på i utredningen, säger Pelle Vamstad från polisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks de senaste skjutningen ha varit riktad mot en kvinna närstående till Kurdiska räven.

Under natten larmades polisen om en skjutning i Uppsala. Någon hade skjutit mot en port till en bostad, men ingen person har kommit till skada.

– Det befann sig personer i lägenheten när den blev beskjuten, säger Pelle Vamstad, presstalesperson på polisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks skjutningen vara riktad mot en kvinna närstående till Rawa Majid, även kallad Kurdiska räven.

P4 Uppland har pratat med en av personerna som bor i bostaden. Hon uppger att hon inte var hemma när det skedde, men att hon är övertygad om att hon var måltavlan.

Skytten misstänks dock ha tagit fel adress och beskjutit fel bostad. Vittnen ska ha sett en person röra sig i området timmar före skjutningen, enligt uppgifter.

Larmet kom till polisen precis innan midnatt och under söndagsmorgonen arbetade polisen fortfarande på platsen. Ingen person har gripits och händelsen utreds som grovt vapenbrott och försök till mord.

Vittnesförhör har genomförts i området och polisen har även knackat dörr.

Andra skottlossningen – kopplas till konflikt inom Foxtrot

Skjutningen är den andra som inträffat i Uppsala på en vecka. Under natten till torsdag sköts en kvinna i 60-årsåldern ihjäl i området Gränby.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var den 60-åriga kvinnan mamma till en högt uppsatt inom det kriminella nätverket Foxtrot, som leds av Kurdiska räven.

”Kurdiska räven”, Rawa Majid.

Polisen uppger att det är för tidigt att dra några slutsatser om det finns någon koppling mellan skjutningarna.

– Med tanke på det rådande läget i Uppsala med omnejd och de andra grova brott som begåtts i närtid så är det något vi tittar på i utredningen, säger Pelle Vamstad.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks dock båda skjutningarna ha en koppling till Foxtrot-nätverket. Det tros röra sig om en intern konflikt och polisen befarar att våldet kring den Kurdiska räven kommer att eskalera.

Efter dödskjutningen i Gränby gick polisen ut med att de befarade att händelsen kunde leda till en upptrappning med fler grova våldsdåd.

– Det råder ett ytterst allvarligt läge i regionen nu på grund av denna tragiska händelse. Nu tittar vi på eventuella hämndmotiv och jobbar för att försöka stoppa nya skjutningar, säger Jale Poljarevius, regional underrättelsechef i polisregion Mitt.

Följ ämnen i artikeln