Thornberg: Barn hör av sig till gängen för att mörda

Rikspolischefens varning: Kommer inte att upphöra

Publicerad 2023-09-29

Anders Thornberg kallar de senaste veckornas våldsdåd för terrorliknande handlingar som allvarligt hotar Sveriges säkerhet.

Nu ökar polisen närvaron i de värst drabbade regionerna: Stockholm, Mitt och Öst.

– Det är inte en gräns som passerats, det är flera, säger rikspolischefen under en pressträff.

Två dagar efter det blodiga dygnet då tre personer dödades i två skjutningar och en sprängning höll rikspolischefen Anders Thornberg en pressträff.

Han konstaterade att de kriminella gängens våldsdåd skakar om Sverige.

– Konflikter mellan grovt kriminella har lett till att oskyldiga har mördats, skadats och förlorat sina hem. Små barn har blivit vittnen till något förfärligt som de aldrig kommer att glömma, säger han.

Han liknade sprängdåden och skjutningarna vid terror.

– Det är en omfattning av terrorliknande våldshandlingar som vi inte sett motstycke till och det är ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet och trygghet.

De värst drabbade regionerna är Stockholm, Mitt och Öst. Och enligt Thornberg har de flesta dåden kopplingar till samma kriminella grupperingar. Vars ledargestalter styr konflikter och knarkhandel på distans från utlandet.

– Vi vet vilka de är. Många av dem är häktade av svensk domstol men finns i utlandet, sa Thornberg.

September är den dödligaste månaden någonsin. Nu ökar polisen sin närvaro i de utsatta regionerna, enligt Johan Olsson, chef för Noa, polisens nationella avdelning.

Samarbetet med socialtjänsten i regionerna ska också trappas upp, framför allt gällande barn som polisen omhändertar efter normal arbetstid.

– Allt oftare omhändertar vi unga under 15 år på kvälls- och nattetid, säger han.

Rikspolischefen

Enligt Anders Thornberg finns det inget som talar för att våldsdåden kommer att upphöra inom en snar framtid, utan att de kommer att fortsätta.

– De kriminella är hänsynslösa. De hyr in utförare, i många fall unga, som ges direktiv om adresser och personer att angripa.

– Den grova kriminaliteten går allt längre ner i åldrarna. Det finns till och med barn som själva kontaktar kriminella för att få mörda. Det kräver långsiktiga insatser att bryta rekryteringen.

Under eftermiddagen kommer Anders Thornberg att möta statsminister Ulf Kristersson och ÖB Micael Bydén. Thornberg säger att man vill prata om vilken hjälp polisen kan få från Försvarsmakten.

Enligt honom kan militären ta över vissa av polisens bevakningsuppdrag för att frigöra poliser vid större händelser. De kan också bidra med forensiker och analytiker.

– Det är ingen total game changer men det är oerhört viktigt att vi kan jobba tillsammans med Försvarsmakten, säger han.

Enligt SVT Nyheter har polisen en lista med 150 adresser där våldsdåd kan ske.

Varnar ni människor i trappuppgångar där ni vet att det finns personer som kan bli föremål för sprängdåd?

– Både ja och nej. Det beror på hur konkret situationen är. Det är många som känner sig utpekade som hör av sig till oss och de som ser sig som en del av konflikten som söker upp oss, säger Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm.

Han säger att polisen vidtar åtgärder om det rör sig om konkreta hot och att man då också är på plats för att förhindra brottet.

Flera av de som tros ligga bakom den blodiga våldsupptrappningen befinner sig utomlands. Bland annat Rawa Majid, ledare för Foxtrotnätverket, som tros vara i Turkiet.

Hur ser arbetet ut med Turkiet och andra länder där de kriminella finns?

– Det är många olika länder det gäller. Vi har ett 20-tal efterlysta. Det pågår ett intensivt arbete för att få hem dem, säger Anders Thornberg.

Tekniker på plats i Fruängen efter onsdagens skjutning.